KOLEDAR DOGODKOV

SIMFONIČNI ORKESTER FVG MITTELEUROPA

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

FVG Mitteleuropa Orchestra SMALL

.

SIMFONIČNI ORKESTER FVG MITTELEUROPA


Vram Tchiftchian
, dirigent
Mihela Brecelj, violina

Simfonični orkester FVG Mitteleuropa je ustanovljen s podporo Furlanije-Julijske krajine in z željo po vrednotenju poklicnih glasbenih talentov na tem območju, tistih že uveljavljenih kot tudi študentov tržaškega Konservatorija Tartini in videmskega Konservatorija Tomadini. Cilj in vizija orkestra je postati visoko kakovostna glasbena institucija nove Evrope, ki na Furlanijo-Julijsko krajino ne gleda več kot le na mejno ozemlje, temveč družbeno, kulturno in gospodarsko središče. Njegov repertoar v svoji pestrosti sega od klasične do sodobne simfonično-komorne glasbe, od opere do operete in mjuzikla, ne izključuje pa tudi glasbeno-scenskih in drugih pop sodelovanj. Orkester so v preteklosti že vodili priznani dirigenti: Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Giampaolo Bisanti, Pietari Inkinen, John Axelrod, Ola Rudner, Tiziano Severini, Emilio Pomarico in mnogi drugi, spremljali pa so glasbenike, kot so Pepe Romero, Lilya Zilberstein, Roberto Cominati, Črtomir Šiskovič, Giovanni Sollima. Gostovali so na številnih mednarodnih dogodkih, med drugim tudi na Beneškem bienalu, Mittelfestu, Dnevih nemega filma v Pordenonu in koncertu ob beatifikaciji Janeza Pavla II.

Gostovanja
Dežela Furlanija-Julijska krajina je v luči zanimanja za Balkan in srednjeevropske države, s katerimi že sodeluje v raznih projektih sodelovanja in izmenjav, v kulturi prepoznala številne priložnosti za soočanja in skupno delo. V tej perspektivi ima promocija Simfoničnega Orkestra FVG Mitteleuropa, ki bo novembra obiskal kulturna središča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Albanije, visoko simbolično in kulturno vrednost. Italijanski konzulati in italijanske kulturne organizacije vključenih dežel so pomemben del pobude, pri čemer turneja ne bo le priložnost za promocijo umetniške odličnosti Furlanije-Julijske krajine, temveč tudi za raznovrstna srečanja z namenom prihodnjih sodelovanj na kulturnem področju ter promocije tega območja.

Vram Tchiftchian (1951), dirigent bolgarskega rodu, se je rodil v Plovdivu, kjer je na konservatoriju tudi diplomiral iz klavirja in tolkal. Študij je nadaljeval na Akademiji v Sofiji, kjer je z odliko diplomiral iz dirigentstva. Od takrat dalje je vodil številne priznane bolgarske simfonične orkestre, pa tudi južnokorejski Simfonični orkester iz Seula s turnejami po Španiji, bivši Sovjetski zvezi, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Grčiji, Sloveniji in Italiji. Dirigiral je svetovno znanim solistom, kot so Stoyka Milanova, Anatoli Krastev, Ludmil Anguelov, Mario Hossen, Dora Milanova, Vladimir Vladigerov, Bruno Canino, Alain Meunier, solistom milanskega teatra Scala in svetovnim pevcem, kot so Gena Dimitrova, Stefka Evstatieva, Paludi Kaludov, Stefka Mineva, Nikola Vassilev, Valeri Popola, Nikola Nikolov in Pavel Gerdjikov. Po številnih glasbenih uspešnicah je ustanovil svojo založniško hišo, predan je tudi poučevanju in vzgoji mladih glasbenikov v priznanih italijanskih in drugih evropskih glasbenih institucijah s poudarkom na veliki vzhodnoevropski glasbeni tradiciji simfoničnega repertoarja in lirične opere.

Mihela Brecelj_2014Mihela Brecelj (1989) se je pričela učiti violino pri šestih letih na Glasbeni šoli Nova Gorica in nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Sedaj je  podiplomska študentka na Universität der Künste v Berlinu v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega. Leta 2013 je bila po uspešno opravljeni avdiciji sprejeta na Accademia Walter Stauffer v Cremoni, kjer vzporedno študira v razredu svetovno znanega violinista Salvatore-ja Accarda. Svoje znanje dodatno izpolnjuje na mednarodnih mojstrskih tečajih pri prof. I. Ozimu, prof. T. Tomaszewskem in na mednarodni akademiji Accademia Chigiana v Sieni pri prof. S. Accardu. V času šolanja se je udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je na državnih tekmovanjih dosegla tri zlate plakete in dve drugi nagradi ter dosegla 1. nagrado na mednarodnem violinskem tekmovanju Petar Konjović v Beogradu, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani ter 1. nagrado na violinskem tekmovanju Citta di Pieve di Soligo v Italiji. Predstavlja se na koncertih v Sloveniji v ciklu Glasbena mladina ljubljanska, Glasbene nedelje v Unionu, Festival Lent, Glasba z vrtov sv. Frančiška in v tujini na Poljskem, Nemčiji, Italiji. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s Koncertom v d-molu A. Hačaturjana, s komornim orkestrom Universitat der Kunste Berlin in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. Od leta 2004 do 2010 je bila članica European Union Youth orchestra, kjer je koncertirala s svetovno znanimi dirigenti (Paavo Järvi, Yan Pascal Tortelier, Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Vladimir Ashkenazy,...). Od septembra 2014 je članica Hamburških simfonikov.

Program:

Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770 - Dunaj, 1827)
   Uvertura Coriolan v c-molu, op. 62  (1807)

Peter Iljič Čajkovski (Votkinsk, 1840 - Sankt Peterburg, 1893)
   Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 (1878)
       I - Allegro moderato. Moderato assai
       II - Canzonetta. Andante
       III - Finale. Allegro vivacissimo

---

Franz Schubert
(Dunaj, 1797 - 1828)
   Simfonija št. 9 v C-duru, D 944 (1825)
       I - Andante. Allegretto ma non troppo
       II - Andante con moto
       III - Scherzo. Allegro vivace
       IV - Allegro vivace

Koncert za izven 
Vstopnina: 14 €, 10 €

http://youtu.be/ISd-RVPp0DA

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy