KOLEDAR DOGODKOV

SANJAM - AVTORSKI VEČER AMBROŽA ČOPIJA

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Ambroz Copi izrez

.

SANJAM 
avtorski večer Ambroža Čopija

SLOVENSKI KOMORNI ZBOR
MARTINA BATIČ, dirigentka 


LIRIČNI AKVARELI (France Balantič)
Pridi, deklica
Ne najdem domov
Mrtva belina
Popotnica

TRI PESMI EDVARDA KOCBEKA (Edvard Kocbek)
Skoz prozorne pajčolane
V snopu sončnih vej
Povsod iskri tisoče biserov

TI IN JAZ (Marko Margon)

TRIJE NASMEHI (Marko Margon)
Odlomi košček
Ljubeč pogled
Objemi svet

ANGELI (Tone Pavček)
Moj prvi angel
Angel za bolne
Angel za mame
Angel z mečem
Angel ljubezni
Smešni angel

 

Koncert je organiziran v sodelovanju z:

ZKD JSKD

AMBROŽ ČOPI 

se je rodil v Bovcu. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vpisal študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Prva znanja iz vokalne glasbe je kot asistent dirigenta Stojana Kureta pridobival pri APZ Tone Tomšič v Ljubljani in kot pevec Komornega zbora Ave, petje pa je izpopolnjeval pri Marjanu Trčku na Glasbeni šoli Vič- Rudnik v Ljubljani. Njegove skladbe so bile še v času študija nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Predstavljene so na avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZTone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič) ter na različnih zgoščenkah domačih ter tujih zborov. Izdane so pri založbah Astrum, Ed.DSS in Sulasol. Za svoje dosežke je Ambrož Čopi v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995, dve leti pozneje pa Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in priznanje občine Bovec. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel zlato plaketo Univerze na Primorskem. Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper mu je leta 2014 za izjemne dosežke podelila zlato plaketo, Mestna občina Koper »Priznanje z veliko plaketo«, Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti pa Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007). Z velikimi uspehi je vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004), MePZ Obala Koper (1998–2007), MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–2013) in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (2004–2014). Z omenjenimi zbori je prejel štirinajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter dvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je nastopil kot _nalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

Slika 429MARTINA BATIČ

je doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Machaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu.Kot pianistka je sodelovala s pevci in na tekmovanjih prejela več nagrad (Chemnitz, Meran), kot zborovodkinja pa z več vidnimi slovenskimi zbori. Od leta 2004 je bila pet sezon vodja zbora SNG Opera in balet Ljubljana. Projektno sodeluje s Komornim zborom RTV Slovenija in Komornim zborom Ave, večkrat je bila sodirigentka Slovenskega otroškega zbora. Sodeluje v žirijah slovenskih in mednarodnih zborovskih tekmovanj ter je cenjena predavateljica na zborovodskih šolah in tečajih ter pevskih tednih doma in v tujini. Od jeseni 2009 je pomočnica direktorja Slovenske _lharmonije za področje zbora, od leta 2012 pa tudi umetniški vodja Slovenskega komornega zbora. Jeseni leta 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, to pa ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Odtakrat redno sodeluje z zbori, kot so Komorni zbor švedskega radia, Komorni zbor Erica Ericsona, Zbor Nizozemskega radia, zbora Danskega in Bavarskega radia, Vancouvrski komorni zbor in Stuttgartski vokalni ansambel. Med pomembnejšimi koncerti preteklih sezon je treba omeniti koncert sKomornim zborom Erica Ericsona v Stockholmu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma (2011), koncert z Orkestrom Slovenske _lharmonije v Modrem abonmaju v Ljubljani (2013), koncert s Komornim zborom Švedskega radia pred kratkim na slovitem Festivalu Baltskega morja (Baltic Sea Festival). Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Kiril Petrenko in drugi. Decembra lani je z izjemnim uspehom skupaj s Slovenskim komornim zborom, Simfoničnim orkestromRTVin gostujočimi solisti izvedla Händlov oratorij Mesija.


Slika 140SLOVENSKI KOMORNI ZBOR

je bil kot poklicni pevski zbor ustanovljen leta 1991. Do jeseni 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman. Od sezone 2009/2010 sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 zborov šef dirigent. Z novo sezono 2012/2013 je Martina Batič umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor. Ta 40-članski zbor je od leta 1998 del Slovenske _lharmonije in ima v vsaki sezoni povprečno po 35 koncertov. Njegova osrednja naloga je predvsem izvajanje glasbe a cappella, največ v Vokalnem abonmaju, ter vokalno-inštrumentalne glasbe z orkestrom Slovenske _lharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe. S Slovenskim komornim zborom so poleg nekaterih slovenskih sodelovali številni priznani tuji dirigenti (G. Theuring, T. Kaljuste, V. Kranjčević, H. Leenders, A. Eby, W. Seeliger, E. Ericsson idr.), na koncertih vokalno-inštrumentalne glasbe pa vsi uveljavljeni slovenski in ugledni tuji dirigenti. Gostje zbora so bili tudi številni znani slovenski in tuji pevci solisti. Na abonmajskih in drugih koncertih je Slovenski komorni zbor ponovno obudil veliko del slovenskih skladateljev ali prvič izvedel novitete, prav tako je številne skladbe iz zakladnice evropske zborovske glasbe pa je občinstvu predstavil prvič. Zbor veliko snema. Posebej zajetna je njegova diskogra_ja, saj šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske glasbe, tako sakralne kot posvetne. Nastopa tudi na koncertih in festivalih v Italiji, Avstriji in Nemčiji, na Hrvaškem, Nizozemskem in Madžarskem. Posebej tesno je sodeloval s festivalom Varaždinski baročni večeri. Slovenski komorni zbor je dobitnik več uglednih umetniških priznanj in nagrad. Novembra 2012 sta Slovenska _lharmonija in slovenski komorni zbor s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s skupino solistov mednarodnega slovesa in slavno sopranistko Ano Netrebko na čelu (sodelovali so tudi štirje slovenski pevci) pod vodstvom Emmanuella Villauma z velikim uspehom gostovala v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja; opero so tudi posneli za znano založbo Deutsche Gramofon.

Vstopnina: 14 €, 10 €

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy