KOLEDAR DOGODKOV

FINALE 8. MEDNARODNEGA TEKMOVANJA SAKSOFONISTOV 2016

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

OSF foto Janez Kotar splet

...

Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije s svojimi predhodnicami Academio philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908–1913). Med številnimi uglednimi umetniki, ki so bili častni člani Slovenske filharmonije, naj omenimo vsaj Haydna, Beethovna, Paganinija, Brahmsa, Kleiberja. Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani domači in tuji dirigenti, med njimi Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja ter George Pehlivanian, Emmanuel Villaume, sedanja šefinja dirigentka je Keri-Lynn Wilson.

Svoj sloves je orkester potrdil na številnih gostovanjih (Evropa, ZDA, Japonska, Oman …) ter mednarodnih festivalih (Dunajski slavnostni tedni, Maggio Musicale Fiorentino, Praška pomlad, Varšavska jesen, Dubrovniške poletne igre, Ravenski festival ...). Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena: dirigenti C. Kleiber, R. Muti, Z. Mehta, K. Sanderling, D. Kitajenko, L. Hager, S, Baudo, M. Pintscher, N. Marriner … in najboljši domači in tuji solisti – L. Pavarotti, G. Kremer, A.-S. Mutter, D. Tomšič Srebotnjak, V. Repin, I. Pogorelić, F. Say, D. Hvorostovski, R. Vargas, Ch. Tetzlaff, brata Capuçon, E. Glennie, P. Meyer, J. Rachlin, S. Chang, E. Pahud, M. Majski, B. Terfel, A. Netrebko ... 

Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 70 laserskih ploščah.

...

Krecic Simon b

Simon Krečič, pianist in dirigent, je sprva študiral klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 2002 diplomiral v razredu Acija Bertonclja. Leta 2005 je opravil podiplomski študij v razredu Aleksandra Madžarja na Visoki umetniški šoli v Bernu. Novembra 2008 je bil nagrajenec mednarodnega dirigentskega tekmovanja v italijanskem Grosettu. Od marca 2009 je redni gost orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigiral je številne koncerte v okviru abonmajskih ciklov, protokolarne in priložnostne koncerte ter številna snemanja. Študij dirigiranja je zaključil septembra 2012 na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Milivoja Šurbka. Sodeluje s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti, s katerimi je posnel vrsto zgoščenk. Vse bolj se uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru. Marca 2011 je bil asistent dirigenta predstave Werther v Teatru Real v Madridu. Februarja 2015 je dirigiral Verdijevo opero Macbeth v Teatru Verdi v Pisi. Od decembra 2013 je umetniški direktor Opere SNG Maribor.


Nastopilo bo pet finalistov z naslednjimi skladbami:

OBVEZNA SKLADBA
F. Martin: Balada za saksofon in orkester

IZBIRNA SKLADBA
Vitaly Vatulya (RU) - Jacques Ibert: Concertino da camera 
Kalle Oittinen (FI) - Henri Tomasi: Koncert 
Domen Koren (SI) - Jeanine Rueff: Concertino, op.17 
Nele Tiebout (BE) – Jacques Ibert: Concertino da camera 
Jan Gričar (SI) – Jacques Ibert: Concertino da camera

 
Vstop prost.

Več o celotnem programu festivala

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy