KOLEDAR DOGODKOV

INDIJSKA MUZA (Italija)

Frančiškanski samostan na Kostanjevici

MusaIndiana PaolaErdas spl Musaindiana FabioAccurso spl Vito De Lorenzi 1

...
Paola Erdas
, čembalo, exaquier 
Fabio Accurso, lutnja, srednjeveške prečne flavte 
Vito De Lorenzi, indijske table
... 

Portugalski imperij je v 16. stoletju raztegnil svoje dolge roke vse tja do čudovite obale Južne Indije, od koder se je razcvetelo trgovanje z začimbami. V Goji, najpomembnejšem mestu portugalsko-indijskega imperija, so še danes vidni sledovi kolonializma: iberska arhitektura z indijskimi barvami in detajli, hrana, kjer se obe veliki kulturi prepletata v popolni harmoniji, in katoliške cerkve, ki so vzniknile med hindujskimi templji. Portugalski trgovci, ki so živeli daleč  od svojih dežel, so se počasi začeli prilagajati novemu okolju, poročati lepe indijske žene in živeti svoje vsakdanje življenje v samosvojem ibersko-indijskem slogu. Ta koncert nam pričara vonje in barve tega časa: čembalo in lutnja zaigrata ibersko glasbo, obogateno z zvokom table. Program sestavljajo španske in italijanske skladbe od poznega srednjega veka do zgodnega baroka, povezane v kratke suite. Vsaka od njih se konča v tradicionalnem slogu rage s kratko kompozicijo Shyamala Maitre. Rezultat je presenetljiva glasbena izkušnja, v kateri se razlike, ki so videti nepremostljive, srečajo v očarljivih harmonijah - kakor otroci poroke med Evropo in Indijo, kakor glasbeni bratje in sestre pravih potomcev portugalskih trgovcev in indijskih žena.

Žal Shyamal Mitra, ki je skupaj s Pavlo Erdas zasnoval ta program, zaradi nesrečne poškodbe prsta, ne more sodelovati pri tem koncertu. Njegove zamisli bodo vseeno zaživele skozi mojstrsko igro tablista Vita De Lorenzija.

Paola Erdas, po rodu iz Sardinije, se je za čembalo začela zanima že zelo zgodaj. Po diplomi v Benetkah je pridobila štipendijo, ki ji je omogočila štiriletni študij na Mozarteumu v Salzburgu, v razredu Kennetha Gilberta. Razvila je svojevrsten glasbeni pristop, v katerem je njeno muzikološko raziskovanje zgodnjih skladb za čembalo prežeto s predanostjo živemu nastopanju. Leta 1996 je skupaj z izvrstnim snemalcem Lorenzom Cavasantijem ustanovila ansambel Janas, nastopa pa tudi v mnogih projektih z glasbeniki in različnimi ustvarjalci. Izdala je več zgoščenk, ki so naletele na odličen odziv kritikov. Kot profesorica čembala deluje na konservatoriju v Trstu in Messini.

Fabio Accurso je diplomiral iz lutnje  na Konservatoriju v Veroni. Vrsto let nastopa v različnih zasedbah, ki se posvečajo stari glasbi, med njimi so Accordone, Janas, Al Qantarah, Sarband in Dramsam. Njegove koncertne dejavnosti so ga vodile po vsej Evropi, nastopal je tudi v ZDA, na Japonskem in v Avstraliji. Kot lutnjist je sodeloval pri snemanju številnih zgoščenk, kot solist pa je leta 2000 posnel najpomembnejša dela italijanskega renesančnega lutnjista Hyerolama Ferrutija, leta 2005 pa še Domenica Bianchinija.

Vita De Lorenzija so že od nekdaj zanimala vsa tolkala v tradicionalni glasbi. V svoji karieri izkušenega eklektičnaega glasbenika je sodeloval z mnogimi mednarodno priznanimi osebnostmi, kot so Teresa De Sio, Matteo Salvatore, Raiz, Giovanni Sollima, Rolf Lislevand, ter številnimi orkestri. Kot docent sodeluje z različnimi univerzami in konservatoriji. Table je šturdiral pod mentorstvom Pandita Sankhaja Chatterjeeja in diplomiral na smeri Glasbene tradicije Europe in Indije na Konservatoriju v Vicenzi, kjer je kasneje izpopolnjeval svoje znanje na tablah še s Federicom Sensijem.

Vstopnina: 10 €, 7 €

URO PRED KONCERTOM: 
Ob 19.00 - brezplačno vodstvo po Škrabčevi knjižnici Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

ZAGOTOVITE SI ABONMAJSKO VSTOPNICO ZA VSEH 5 KONCERTOV PO UGODNI CENI 34 €,
imetniki Glasbenega abonmaja, dijaki, študentje, upokojenci, brezposelni 25 €. 
Nakup na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih
ur.

Več o vseh koncertih in dogodkih ...


Prisluhnite jim:
http://youtu.be/vQpi0KXGJck

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy