KOLEDAR DOGODKOV

STARE NOVE ZVOČNOSTI (Slovenija)

Vila Vipolže, Goriška Brda

lazar drevensek juhart
...
Milko Lazar
, čembalo
Luka Juhart, akordeon
Matjaž Drevenšek, saksofoni
...

Trio Lazar-Juhart-Drevenšek je nova zasedba treh raznolikih glasbenikov in treh za kombinacijo zelo raznolikih instrumentov. Glasbeni koncept tria je združevanje starega z novim. Tako kot nam zvočna kombinacija historičnega čembala in dveh najmlajših evropskih glasbil, akordeona in saksofona, pričara do sedaj še neslišane zvočne možnosti, je tudi repertoar tria glasbeni presek od glasbe starih mojstrov do sodobne glasbe različnih slogov. V spored trio redno vključuje tudi  svobodno improvizacijo, s katero trije glasbeniki posežejo po raziskovanju do sedaj še neizkoriščenih tehničnih zmožnosti vseh treh glasbil.

Milko Lazar, skladatelj in multiinstrumentalist, je po končani srednji glasbeni šoli študiral jazz, klasični klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu ter čembalo na Kraljevem konservatoriju v Haagu (Nizozemska). Petnajst let je redno deloval v Big bandu RTV Slovenija kot prvi altsaksofonist in solist, dirigent ter skladatelj. V svojem jazzovskem obdobju je deloval z mnogimi lastnimi zasedbami in mnogimi svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki. Posnel več kot petdeset laserskih in CD-plošč z različnimi zasedbami in petnajst avtorskih CD-plošč. Redno komponira za Orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po vsej Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med drugim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku. Poleg skladanja za različne komorne zasedbe in simfonične orkestre redno ustvarja tudi glasbo za filme, gledališča ter plesne in multimedijske projekte. Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za skladateljsko delo. 

Matjaž Drevenšek je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. 

Akordeonist Luka Juhart se že vrsto let posveča sodelovanju s sodobnimi skladatelji, pri njih naroča nova dela, skupaj z njimi vstopa v ustvarjalne dialoge, in tako je do danes sam ali v različnih zasedbah pripravil vsaj 40 krstnih izvedb novih del. Njegovi solistični plošči Dialog in Deconstructing Accordion sta izšli pri Zavodu Sploh in založbi L’innomable ter založbi NEOS, svoje izvedbe pa je izdal še pri založbah NEOS, Transit in ORF. Poglabljanje v sodobno zvočnost je pri Juhartu več kot le iskanje in zapolnjevanje repertoarne niše, njegov pogled na sodobno glasbo se zaklinja pred omejevanjem, saj se pri svojem odnosu do glasbe ne giba le v območju, ki ga glasbeniku odmerja institucija srednjeevropske glasbene tradicije. Pogosto vstopa v področja svobodne improvizacije, izstop iz glasbene specializacije pomeni tudi njegovo zanimanje za komponiranje, iz katerega se je leta 2013 razvila skladba hrUP za akordeon. 

PROGRAM

 Bach minifest
Sarabanda iz Suite v e-molu, BWV 996
Preludij iz Suite v G-duru, BWV 1007
 Sarabanda iz Partite v D-duru, BWV 828
Preludij v G-duru, BWV 902-1
    Allegro iz Sonate v g-molu, H.542.5 (BWV 1020)  

Milko Lazar: 4 Arias with Subversive Revelations
     
za sopranski/baritonski saksofon, akordeon in čembalo (2016)
   Krstna izvedba
 

Luka Juhart: hrUP (2013) za solo akordeon  

Improvizacija – saksofon, akordeon in čembalo

Aldo Kumar: Jutra« I, II, III, IV, V (1986), priredba za saksofon, akordeon in čembalo

Po koncertu sledi pogovor z glasbeniki, ki ga bo vodil Tomaž Rauch.

Vstopnina: 10 €, 7 €

ZAGOTOVITE SI ABONMAJSKO VSTOPNICO ZA VSEH 5 KONCERTOV PO UGODNI CENI 34 €,
imetniki Glasbenega abonmaja, dijaki, študentje, upokojenci, brezposelni 25 €. 
Nakup na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.



Več o vseh koncertih in dogodkih ...

Vila Vipolže

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy