KOLEDAR DOGODKOV

BALKANSKE BABE (Srbija, Slovenija)

Vila Vipolže, Gorška Brda

Bor Z in brata T IMG 0922 splet

...
Ratko Teofilović
, glas
Radiša Teofilović, glas
Bor Zuljan, arhilutnja
...

Dvojčka Teofilović sta s svojim nastopom leta 2014 očarala polno dvorano Kulturnega doma Nova Gorica. Ob takratnem srečanju z umetniškim vodjo Dnevov stare glasbe Borom Zuljanom je želja po skupnem projektu postala tako velika, da so svoje znanje in glasbene potenciale prepletli v nov program. Balkanske babe, navdihnjene po starodavnih kamnitih spomenikih, je sodobna pripoved, v kateri se več stoletij stare tradicionalne pesmi tega območja spajajo s kompozicijami, improvizacijami in aranžmaji Bora Zuljana za arhilutnjo.

Baba je sodobna pripoved, neskončen dialog med starim in novim, med vzhodom in zahodom. V njej Baba, prednik, pripoveduje stoletja stare zgodbe in modrosti Balkana, nostalgičnega in polnega starih simbolov, vedno na prepihu narodov, religij in različnih kultur. Arhilutnja, glasbilo pozne evropske renesanse, je v vlogi pripovedovalca, ki se spretno preobraža v različne ljudske inštrumente vzhoda in se tako spogleduje s svojimi koreninami. Poslušalca odpelje po različnih glasbenih pokrajinah, kjer se sreča z ljudskimi pripovedmi v obliki pesmi. 

Dvojčka Ratko in Radiša Teofilović sta edinstvena izvajalca srbske in balkanske stare glasbe. Po petnajstih letih raziskovanj in priprav – preden sta se končno odločila prekiniti tišino in se pojaviti na glasbeni sceni – sta, kot sama pravita, razrešila »skrivnost drugega glasu« in ponovno odkrila dolgo pozabljene harmonije tradicionalnega petja. Njuna glasba sega v obdobje tradicionalne glasbene dediščine izpred več kot dveh stoletij in obuja duha celotne regije. Mnogo teh pesmi je bilo skritih globoko v kolektivnem spominu ljudi, druge so bile pozabljene ali nepopolne. Teofilovića sta jih ponovno obudila, jim vrnila njihov prvotni pomen in čustva ter jih postavila v današnji čas – s spoštovanjem ne samo do včeraj, temveč tudi do danes in jutri. Prve posnetke za Radio Beograd sta naredila leta 1994 in od takrat posnela več kot štirideset pesmi. Prva od serije štirih zgoščenk, Čuvarji sanj (1998), je bila že večkrat ponatisnjena, leta 2012 pa je izšla tudi zgoščenka Vidarica, na kateri se jima je pridružil sloviti kitarist Miroslav Tadić. Nastopila sta v najpomembnejših dvoranah celega sveta. Nekje sredi starodavnega in mističnega balkanskega prostranstva pojeta kot eden in skupaj varujeta pred pozabo neprecenljive sanje. 

Kitarist in lutnjist Bor Zuljan (1987) se posveča različnim glasbenim zvrstem in išče sintezo med sodobno, staro glasbo, najrazličnejšimi glasbenimi tradicijami sveta, jazzom ter improvizacijo.
Sodeloval je z glasbeniki, skupinami in orkestri, kot so Concert Brisé, Cappella Mediterranea, Geneva Camerata, Ensemble Contrechamps, Helmutt Lachenmann, Orkester Slovenske filharmonije, Dušan Bogdanović in Jeffrey Thompson, s katerimi je nastopil na odrih pomembnejših evropskih festivalov, v Aziji in v Afriki. Za Muzikološki inštitut ZRC SAZU je pripravil edicijo Druge knjige glasbe za lutnjo skladatelja Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2014 izšla v zbirki Monumenta Artis Musicae Sloveniae. Po srednji glasbeni šoli v Ljubljani iz jazza in klasike je študij nadaljeval pri Aniellu Desideriu v Koblenzu ter kasneje magistriral iz kitare (prof. Dušan Bogdanović) in lutnje na Visoki šoli za glasbo v Ženevi. Na isti šoli je končal specializacijo iz srednjeveške glasbe ter istočasno kot asistent vodil raziskovalni projekt o improvizaciji fantazij na lutnji, s katerim tudi nadaljuje doktorski študij na Centru za renesančne študije v francoskem Touru.
Magister iz poučevanja lutnje uči na ženevskem konservatoriju in občasno predava na prestižnih ustanovah, kot so Schola Cantorum Basiliensis, newyorška Juilliard School, Fondazione Giorgio Cini v Benetkah ter Escuela Superior de Musica de Mexico.

PROGRAM 

Podigni si bre neveste
Lino mome
Atidžiče belo crveno
Smilj Smiljana
Vrbice vrbo
Nišnu se zvezda
Goro le goro zelena
Marika na stol sedeše
Jano mori
Na gosti ti dojdov
Ovce čuva Deli Magdalena
Zelen bor
Sve ptičice zapjevale
More izgrejala sjajna mesečina
Marijo bela kumrijo


Vstopnina: 10 €, 7 €

ZAGOTOVITE SI ABONMAJSKO VSTOPNICO ZA VSEH 5 KONCERTOV PO UGODNI CENI 34 €,
imetniki Glasbenega abonmaja, dijaki, študentje, upokojenci, brezposelni 25 €. 
Nakup na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.



Več o vseh koncertih in dogodkih ...

Vila Vipolže

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy