KOLEDAR DOGODKOV

ALEXANDER GADŽIJEV, klavir

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Gadzijev



Alexander Gadžijev
(1994, Gorica, Italija) je kot petletni otrok dobil prve lekcije klavirja pri mami, Ingrid Silič, novogoriški pianistki in pedagoginji. Leta 2001 je postal učenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici in znanje klavirja poglabljal v razredu Sijavuša Gadjieva, svojega očeta, priznanega ruskega pianista in profesorja klavirja. Po zaključeni osnovni šoli, leta 2008, se je vpisal na znanstveni licej »Duca degli Abruzzi« v Gorici in ga leta 2013 zaključil z najvišjo oceno. V juliju 2012 je z najvišjo oceno, pohvalo in posebno omembo diplomiral na državnem Konservatoriju za glasbo v Ceseni. Študij klavirja je leta 2013 vpisal na Univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu prof. Pavla Gililova.

Alexander Gadžijev se od rane mladosti uspešno udeležuje regionalnih in nacionalnih tekmovanj (prve nagrade v Minerbi, v Castiglion Fiorentinu in Ravenni). Na državnih tekmovanjih TEMSIG v Ljubljani in v Velenju je prejel absolutni prvi mesti v kategoriji. S samostojnimi nastopi je pričel kot otrok. Kot devetletnik je ob 50. obletnici SCGV Emil Komel v Gorici nastopil kot solist s šolskim orkestrom. Pri enajstih letih se je uspešno predstavil na samostojnih koncertih v Novi Gorici, Gorici, Trstu, Čedadu in Torinu. Leta 2009, star petnajst let, je izvajal klavirski koncert Edwarda Griega z orkestrom Arsatelier iz Gorice in s simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana v Slovenski filharmoniji. Med letoma 2010 in 2011 je nastopil na številnih koncertih, kjer je prejel odlične kritike: samostojni koncerti v Padovi (Avditorij Pollini) in Trstu (Gledališče Verdi); na klavirskem festivalu v Mariboru in v Slovenski filharmoniji ter v okviru festivala komorne glasbe v Dilsbergu v Nemčiji.

Na mednarodnem pianističnem tekmovanju Piano FVG v Sacilu leta 2012 je prejel 3. nagrado in v finalu z Orkestrom FVG pod vodstvom dirigenta Tiziana Severinija izvedel prvi klavirski koncert P. I. Čajkovskega. Istega leta je na državnem natečaju Premio nazionale delle arti v Trstu osvojil prvo nagrado. V letu 2013 je na XXX. ediciji slovitega tekmovanja Premio Venezia, ki se ga lahko udeležijo le najodličnejši diplomanti italijanskih konservatorijev, po zmagi prejel koncertne priložnosti v gledališču La Fenice v Benetkah ter v Bologni, Padovi, Trevisu, Torinu, Palermu, Parizu in Londonu. V 2014 se je uvrstil v polfinale imenitnega mednarodnega tekmovanja »Gina Bachauer« v Salt Lake Cityju (ZDA) in gostuje kot solist z Orkestrom Padove in Veneta (dirigent Anton Nanut). V 2015 je v gledališču La Fenice nastopil pod taktirko ruskega dirigenta Jurija Temirkanova (prenos na tretjem programu državnega radija) in gostoval tudi v Chišinevu z moldavsko filharmonijo.

Decembra 2015 je osvojil prvo nagrado in nagrado občinstva na prestižnem mednarodnem tekmovanju »Hamamatsu« na Japonskem. Zmaga mu bo omogočila okoli štirideset koncertov v Aziji in po Evropi.


PROGRAM:

W. A. Mozart: Sonata za klavir št. 3 v B-duru, K. 281
(1756–1791 )  

F. Chopin: Sonata za klavir št. 2 v b-molu, op. 35
(1810–1849) 

F. Liszt: Sonata v h-molu, S. 178
(1811–1886)  

Vstopnina: 14 €, 10 €

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy