KOLEDAR DOGODKOV

KATALENA

Vila Toppo Florio, Buttrio

Katalena foto Ivian Kan Mujezinovic splet

...
KATALENA
Vesna Zornik, vokal
Polona Janežič, klaviature/spremljevalni vokal
Primož Fleischman, saksofon/tolkala/spremljevalni vokal
Uroš Trebižan, bas kitara/spremljevalni vokal
Boštjan Narat, kitara/spremljevalni vokal
Robert Rebolj, bobni/tolkala
...

Začetek delovanja zasedbe Katalena je vezan na glasbeno delavnico, ki se je dogajala v poletnih mesecih leta 2001 v belokranjski vasi Črmošnjice. Iz delavnice – ta je bila v osnovi zamišljena kot enkraten glasbeni projekt – pa se je kaj kmalu razvila v redno delujočo zasedbo. Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, ki jo prireja in izvaja na sebi lasten način. Temeljna predpostavka delovanja zasedbe je vera v brezčasnost ljudske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno del mladega človeka, in to ne kot mrtev ostanek, ampak kot vitalno izročilo. Cilj Katalene je oživiti to vitalno izročilo, mu vdihniti nove energije, potegniti ga iz zaprašene narodove podzavesti in ga obelodaniti na čim bolj sproščen in neobremenjen način.

»V poglavju sodobne slovenske popularne glasbe lahko Kataleno označimo za nič drugega kot fenomen. Zgodba te mestne legende se je začela leta 2001 v idilični vasici na jugovzhodu Slovenije, kjer je šest entuziastov odkrilo arhivski folklorni material in pomladilo njegovo zarjavelo podobo z art rock, funk, jazz in blues primesmi ter z njihovo osebno noto mladostnega pogleda, ki je bil ravno toliko filozofski kot je bil glasbeni.

Kombinacija najboljše slovenske tradicionalne glasbe, skrbno izbrane iz arhivov, pesmaric in starih vinilnih plošč s trdnimi rock ritmi, funk nabojem ter z zavidanjem vrednimi aranžmaji je naredila unikaten post-folk rock stil, ki predstavlja glasbeno zapuščino slovenskih regij v povsem novi luči. Vse skupaj je z dinamičnimi in poživljajočimi električnimi inštrumenti, ki božajo očarljivo petje, preneseno na oder v plesni in glasbeni nastop, ki očara tudi glasbeno najbolj razvajena ušesa.
Katalena - vsekakor najbolj navdihujoč glas slovenske folk glasbe 21. stoletja.«

Katarina Juvančič, novinarka in etnomuzikologinja

Koncert je plod sodelovanja Kulturnega doma Nova Gorica z italijanskim društvom Progetto Musica.

Vstop je prost.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy