KOLEDAR DOGODKOV

TIHOTAPCI IDENTITETE, predpremiera dokumentarnega filma in pogovor z ustvarjalci

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Tihotapci identitete

...

VI. srečanje iz serije POTOHODCI  

Potohodci

Predpremiera dokumentarnega filma in pogovor z ustvarjalci 
Ervinom Hladnikom Milharčičem, Marijo Zidar 
in še kom po izboru voditeljice pogovora, Vesne Humar, novinarke Primorskih novic.

 

Scenarista: Ervin Hladnik Milharčič, Marija Zidar
Režiserka: Marija Zidar
Direktor fotografije: Latif Hasolli
Montažer: Matjaž Jankovič
Avtor glasbe: Drago Mislej – Mef
Avtor dodatne glasbe: Elvis Šahbaz
Kolorist: Arian Rogova, Dera Film, Kosovo
Mojster zvokovne obdelave: Darko Spasovski

Produkcija:
DRUŠTVO ŠKUC (v sodelovanju z: ZIDAR, Zavodom VERTIGO in DERA FILM, Kosovo,
za RTV SLOVENIJA
52 min, 2015

Dokumentarni film Tihotapci identitete je zasnovan kot film ceste, road movie. Spremlja Novogoričana Ervina Hladnika Milharčiča, priljubljenega reporterja, ki skupaj s svojim defenderjem potuje po obeh straneh današnje slovensko-italijanske meje na nekdanjem območju prepustnice. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran, in Milharčič nam pomaga spoznati, kaj se je tam mešalo, izmenjevalo in tihotapilo - nekoč in danes.

Skozi nekatere kraje se le zapelje in v drugih ustavi, saj ga meandrasta pot vodi od Predela do Sečovelj – skozi Sinji vrh, Tolmin, Kambreško, Špeter Slovenov, Topolovo, Novo in staro Gorico, Trst in Izolo. Tam med drugim srečamo Tminske madrigaliste, Draga Misleja – Mefa in Iztoka Mlakarja. Milharčič obišče vstajenjsko mašo v Gorici in s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič praznovanje 1. maja ob 70. obletnici osvoboditve Trsta. Srečamo aleksandrinke, spomenik partizanu iz Azerbajdžana, Lukčevo hišo, Muzej slovensko multimedialno okno SMO, metalski festival sredi Tolmina ter druga čudesa, ki jih je porodil stik dveh kultur. Svet ob meji je videti kot neskončna pokrajina odprtega neba in duha. Skozi mozaično pripoved dokumentarec zgradi podobo ene ključnih tem današnjega časa: o življenju na meji, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.

Postprodukcija filma pa je v slogu tematike medkulturnih izmenjav potekala v Makedoniji in na Kosovem, od koder je tudi mladi direktor fotografije Latif Hasolli, čigar senzibilna in poetična fotografija na poseben način odlikuje film. Glasbo za film je napisal primorski kantavtor Drago Mislej – Mef, mojster zvokovne obdelave pri filmu pa je bil Makedonec Darko Spasovski.

Ervin Hladnik MilharcicERVIN HLADNIK MILHARČIČ, eden najbolj prepoznavnih slovenskih novinarjev, je Novogoričan. V mestu je odrastel in maturiral na tukajšnji gimnaziji. Milharčič, v mladih letih sodelavec Radia Študent in Mladine, je velik del svoje 30-letne profesionalne kariere preživel kot dopisnik Dela z Bližnjega vzhoda in New Yorka. Bil je tudi urednik Delove Sobotne priloge, trenutno je novinar in kolumnist časopisa Dnevnik. Avtor več knjig in monografij je o mejah in njihovem prehajanju, srečnem ali bolečem, pisal skozi stotine zgodb iz žarišč mednarodnega dogajanja. Njegova avtorska perspektiva, zaznamovana s sposobnostjo lucidne analize, in njegov prepoznavni slog, poln plemenitega humorja, ki bralca drži v napetosti in hkrati vzdržuje inteligentno distanco, rasteta tudi iz njegove novogoriške mladosti. Iz odrašcanja v mestu ob odprti, a opazni meji, kjer je bilo vsak dan na ogled oboje: vzajemno oplajanje in trmasto, včasih smešno, nezaupanje.

O režiserki

MARIJAZIDARScenaristka in režiserka MARIJA ZIDAR, nekdanja novinarka Dela, trenutno ustvarja svoj celovečerni dokumentarni prvenec Krvno maščevanje/Avenge, prvo uradno koprodukcijo med Slovenijo in Kosovom, ki v slogu triler drame raziskuje ponovni vznik krvnega maščevanja v sodobni Albaniji ter posledice tamkajšnjega brezvladja in brezzakonja (projekt je bil predstavljen na marketu festivala DOK Leipzig 2015 in v okviru Balkan Documentary Center Discoveries 2015, kjer je prejel nagrado). Tihotapci identitete (Društvo ŠKUC za RTV Slovenija, 2015) je bil njen režijski srednjemetražni prvenec, za katerega je scenarij napisala skupaj z novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem. Pred tem je napisala scenarije za izvrstno gledane dokumentarce v produkciji TV Slovenija (Otroštvo (2009); Govoreče glave (2010) in Lačni upora (2013/14), vsi režija Dušan Moravec), pripravlja pa tudi doktorsko disertacijo iz sociologije vsakdanjega življenja (FDV, UL).

Vstop prost. 
Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy