2017

Koncert udeležencev delavnice z MILKOM LAZARJEM, gost CHRIS SPEED

Ploščad za občinsko stavbo v Novi Gorici

Milko Lazar foto Tone Stojko m

. . .

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral jazz in klasični klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu (Avstrija) ter čembalo (baročna glasba) na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu (Nizozemska). Petnajst let je redno deloval v Big Bandu RTV Slovenija kot prvi alt saksofonist in solist, dirigent in skladatelj. Trenutno je svobodni umetnik. Redno sodeluje z glasbeniki, kot so Bojan Gorišek, Luka Juhart, Matjaž Drevenšek, Vasilij Meljnikov in drugi. Njegova dela so izvajali številni priznani domači ter tuji ansambli in orkestri po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med ostalim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku, Opernhaus Zurich, Opernhaus Stuttgart in Opernhaus Augsburg. Redno sodeluje tudi s koreografom Edwardom Clugom. V njegovem opusu so številne komorne skladbe, simfonična in operna dela, baletna glasba ter jazzovske skladbe za male zasedbe in orkestre. Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel Nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za njegovo skladateljsko delo.

. . .

Koncert udeležencev kreativne delavnice z
Milkom Lazarjem...  

V okviru mednarodnega srečanja saksofonistov 2017 v Novi Gorici bo skladatelj, pianist in saksofonist Milko Lazar izvedel dvodnevno delavnico. Osnovni namen delavnice bo raziskovanje še neodkritih zvočnih prostorov med improvizacijo in kompozicijo, med sodobnim jazzom in sodobno komponirano glasbo, med »klasično« artikulacijo in svobodnim - fluidnim jazzovskim izrazom in združevanje le teh v novo celoto. Milko Lazar bo pripravil osnovne iztočnice za kreativno delo – krajše nedokončane kompozicije ali skice, ki jih bodo udeleženci skozi kreativni proces delavnice razvijali na različne načine. Skozi dvodnevni kreativni proces bodo vsi prisotni iz zapisanih in improviziranih kompozicij sestavili koncertni program, ki bo pod vodstvom Milka Lazarja izveden na zaključnem koncertu delavnice v okviru Festivala SAXGO 2017 v četrtek, 6. junija 2017, ob 21. uri na ploščadi za občinsko stavbo v Novi Gorici. 


... in gostom saksofonistom Chrisom Speedom.

ChrisSpeed sp. . .

Na koncertu bo sodeloval tudi mentor letošnje poletne šole za jazz saksofon, Američan Chris Speed, ki sodi med najbolj vplivne in aktivne tenor saksofoniste in klarinetiste v newyorškem Brooklynu. Ustanovil je več glasbenih skupin, in sicer: Endangered Blood, Human Feel, yeah NO, Trio Iffy, Pachora, je pa tudi pridružen član znanih skupin, kot sta Claudia Quintet in Alas No Axis. Njegov slog odlikuje izjemno bogata mešanica glasbenih prvin in vplivov, ki segajo od jazza in rocka, pa do vplivov balkanske glasbe. Sodeluje z glasbeniki, kot so Jim Black, Kurt Rosenwinkel, Andrew D'Angelo, Skulli Sverrisson, Dave King, Mary Halvorson, Craig Taborn, Uri Caine, Dave Douglas in John Zorn. Leta 2004, 2005 in 2006 ga je prestižna revija Downbeat poimenovala vzhajajoča zvezda klarineta, v aprilu leta 2006 pa je ustanovil eklektično založbo Skirl Records, v kateri izdaja predstavnike plodovite Brooklynske glasbene scene.

http://youtu.be/NV2PqrtdXHM

http://youtu.be/rdJE6cXZQ1E

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy