2017

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

10 IMG 9950 FOTO Matej Vidmar

...

SIMFONIČNI ORKESTER
AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI

Petra Milković, klavir

Simon Dvoršak, dirigent

... 

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani deluje od leta 1948. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Simfonični orkester združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala ter pihala, trobila in tolkala in predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbeno-izobraževalne ustanove. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tuji dirigenti, kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Krečič, Simon Dvoršak (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska), Matthew Coorey (Avstralija), Alexander Drčar (Avstrija) ... Mladi glasbeniki pripravijo letno dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, na Hrvaškem in v Srbiji. V letih 2004 in 2007 so se pod dirigentskim vodstvom Georga Pehlivaniana na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mlade simfonične orkestre.

... 

Petra Milković (1987) je rojena 1987 v Varaždinu. Klavir je pričela igrati s šestimi leti v Glasbeni šoli v Varaždinu pri učiteljici Ivani Hercezi, prvi dve leti srednje šole se je učila pri prof. Petru Eldanu, nato pa šolanje nadaljevala v Zagrebu, na glasbeni šoli »Pavla Markovca« pri prof. Jasni Rebi, kjer je maturirala leta 2005. V tem obdobju je redno obiskovala seminarje eminentnih pianistov in pedagogov.

Zelo uspešno je sodelovala na mnogih koncertih doma in v tujini. V Rimu je predstavljala hrvaško glasbeno umetnost dela Dore Pejačević, nastopila je z orkestrom Zagrebške filharmonije, ko je pod taktirko Pavla Dešpalja odigrala koncert K. D. von Dittersdorfa. Z ansamblom Zagrebški solisti in tudi z Varaždinskim komornim orkestrom pod taktirko Ivana Skendera je odigrala Mozartov A-dur koncert K.V. 414. Z istim orkestrom je skupaj s Tomažem Petračem pod taktirko Pavla Dešpalja izvedla koncert za dva klavirja J. S. Bacha. Izjemno uspešen pa je bil nastop z znamenitim violistom Avrijem Levitanom iz Berlina.

Poleg tega je v sodelovanju z Varaždinskim kvartetom odigrala Klavirski kvintet R. Schumanna ter Klavirski kvintet Dore Pejačević. Izjemno uspešna je bila tudi na 9. Moskovskem mednarodnem festivalu slovanske glasbe, kjer je osvojila naslov diplomanta. Leta 2003 je sodelovala na mednarodnem pianističnem tekmovanju v mestu Salle v Italiji ter osvojila prvo nagrado. Istega leta je nastopila v finalu velikega mednarodnega tekmovanja v Pragi »Carl Czerny« in osvojila specialno nagrado žirije. Leta 2006 je sodelovala tudi na mednarodnem tekmovanju »Zlatko Grgošević« v Zagrebu in prejela prestižno prvo nagrado.

Leta 2005 je bila študentka pri profesorju Arbo Valdma na Hochschule fur Musik v Kölnu. Študij klavirja je nadaljevala v Zagrebu pri prof. Ide Gamulin. V letih 2012 in 2013 je študirala na Umetniški akademiji v Osijeku pri profesorju K. Krasnitckog. Od leta 2014 pa je študentka v razredu profesorja T. Petrača v Ljubljani, kjer je leta 2015 tudi diplomirala. Aktualno v Ljubljani nadaljuje z magistrskim študijem.

...

PROGRAM:

F. Mendelssohn-Bartholdy: 
Hebridi, op. 26 - koncertna uvertura

D. Šostakovič: 
Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru, op. 102

L. van Beethoven: 
Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

... 

Vstopnina: 5 EUR, 
abonenti Glasbenega abonmaja ter
učenci Glasbene šole Nova Gorica in SCGV Emil Komel iz Gorice brezplačno (DARILO!)

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy