2017

KOMORNI IN SIMFONIČNI ORKESTER Univerze v Durhamu, Velika Britanija, dirigenta: ALEX MACKINDER in JOHN REDDEL

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Durham Publicity photo final splet

...

Komorni in simfonični orkester Univerze v Durhamu, Velika Britanija (Durham University Orchestral Society - DUOS), je vodilni univerzitetni glasbeni korpus, ki je sestavljen iz simfoničnega in komornega orkestra Univerze v Durhamu. DUOS se ponaša s tem, da ga v celoti sestavljajo in vodijo študentje ter da zajema pestro paleto zahtevnih repertoarjev skozi vse šolsko leto. Njihovi koncerti se odvijajo na prestižnih prizoriščih, ki vključujejo durhamsko katedralo, grad, gledališče in koncertno hišo Sage Gateshead. DUOS je tudi najstarejša durhamska glasbena zasedba, ki je v letu 2015 praznovala že svoj 50. rojstni dan. 

Člani orkestra so privilegirani, da so lahko del tako nadarjene in prijazne skupnosti, saj imajo poleg nastopanja tudi možnost, da se učijo pri profesionalnih glasbenikih iz orkestra BBC Symphony in Royal Northern Sinfonia. Orkester ustvarjalno sodeluje s strokovnim dirigentom Richardom Dickinsonom, ki jih obišče enkrat na semester za mojstrske tečaje z dirigenti in orkestri. Poleg obilice koncertov in družabnih dogodkov skozi vse leto, se DUOS v obdobju velikonočnih praznikov odpravi tudi na letno turnejo v tujino. V zadnjih letih so bile njihove destinacije Praga, Madrid in Budimpešta, zelo pa se veselijo tudi turneje po slovenskih koncertnih prizoriščih.  

Dirigent Komornega orkestra, John, je študent četrtega letnika naravoslovnega študija in je izjemno aktiven na glasbeni sceni v Durhamu. Svojo kariero je začel kot prvi flavtist v Orkestru Palatine, katerega je v svojem prvem letu pri izvajanju Gershwinove skladbe Rapsodija v modrem spremljal na klavirju. Od začetka študija je bil že petkrat glasbeni vodja Light Opera Group Univerze v Durhamu, študentskega zbora in hišnega jazz banda »The Manglers«. V letu 2016 je bil tudi asistent glasbenega vodje v produkciji gledališča Hackney Empire z Nacionalnim mladinskim glasbenim gledališčem v Veliki Britaniji.

Alex je dirigent Simfoničnega orkestra. Je študent drugega letnika klasične filologije, njegovo zanimanje za mesto dirigenta pa je spodbudilo odlično drugo mesto na letnem tekmovanju za Mlade dirigente simfoničnih orkestrov mesta Cambridge. Poleg  dela v Simfoničnem orkestru  je zelo vključen tudi v druga glasbena področja v Durhamu, tako je med drugim vodja gospel zbora, sodeloval pa je pri številnih produkcijah Nacionalnega mladinskega glasbenega gledališča. Njegova druga strast poleg glasbe je sojenje v ragbiju, kjer si želi nadaljevanje kariere. 

Hayley, študentka drugega letnika glasbene akademije, je vodja Komornega orkestra.  Z igranjem violine je začela pri petih letih, dosegla pa je najvišjo osmo stopnjo in dve diplomi iz klavirja in petja do desetega leta, vse z odliko. Obiskovala je the Royal College of Music Junior Department v Londonu (Mladinski oddelek Kraljeve akademije za glasbo), kjer je leta 2015 prejela Nagrado Ruby White. Nadvse jo veseli pestro glasbeno ustvarjanje v Durhamu, saj vodi številne ansamble, med drugim orkestre v dveh opernih produkcijah z lokalnim opernim ansamblom v gledališču Gala. 

Vodja Simfoničnega orkestra, Sergei, je študent četrtega letnika študija fizike. Med obiskovanjem Univerze v Durhamu je prvi dve leti pomagal voditi orkester. Drugo leto je skupaj z orkestrom izvedel Mendelssohnov Koncert za violino. Pred študijem na univerzi se je šolal v Junior Department of the Royal Academy of Music v Londonu (Mladinskem oddelku Kraljeve akademije za glasbo) in nastopal z Nacionalnim mladinskim orkestrom Velike Britanije. Je tudi strasten igralec komorne glasbe, saj je član številnih komornih ansamblov, hkrati pa se izobražuje na delavnicah, posvečenih komorni glasbi, kot sta Pro Corda in MusicWorks.

Program zajema pester izbor čudovitih del evropskih skladateljev 19. stoletja. Koncert se bo pričel z nastopom Komornega orkestra, ki bo izvedel delo Frederika Deliusa Dve deli za manjši orkester.  Začenši s čarobno upodobitvijo jasnega klica kukavice v popolnem mirovanju okolice, melodija popelje publiko v spokojno in idilično rečno nabrežje v toploti poletne noči. Sledi drugo delo v programu, Le tombeau de Couperin francoskega genija Maurica Ravela, šestdelna skladba originalno spisana za klavirski solo, ki slovi po svoji eleganci in iskrivosti. Po kratkem premoru bo oder zasedel Simfonični orkester, ki bo izvedel mogočno in priljubljeno Simfonijo št. 5 v e-molu, op. 64, ruskega velikana Petra Iliča Čajkovskega. Ta talilni lonec vedno brbotajoče energije, ganljivih spominov in žarečega duha plesa in radosti se razvije v poživljajoče in eksplozivno zadnje dejanje, ki zaključi koncert v zmagoslavnem in slavilnem slogu, ki bo gotovo ustvaril vrhunec večera.

SPORED:

Prvi del: Komorni orkester
dirigent: John  Reddel 

1) Frederick Delius: Two Pieces for Small Orchestra

        I. On Hearing the First Cuckoo in Spring

        II. Summer Night on the River 

2) Maurice Ravel: Le tombeau de Couperin  

                             *****

Drugi del: Simfonični orkester 
dirigent: Alex Mackinder

3) Peter Iljič Čajkovski: Simfonija št.5 v e-molu, Op.64 

Cena vstopnic: 10 €, 5 € (abonenti, upokojenci, dijaki, študentje, …)
                             3 € (člani Glasbene mladine)

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy