2018

KLAVIRSKI TRIO RUPNIK - Manca, Nejc in Anže Rupnik

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

Francisek 18 1 TRIO RUPNIK 600X400

KLAVIRSKI TRIO RUPNIK

Manca Rupnik, violina
Nejc Rupnik, violončelo
Anže Rupnik, klavir

* * *

Družinski Klavirski Trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca (1996), študentka 3. letnika Univerze Mozarteum, Salzburg v razredu prof. Rainerja Schmidta, violončelist Nejc (2000), dijak 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik in pianist Anže (1998), študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič.

Trio je začel z delovanjem pod mentorstvom prof. Kaje Stražar in prof. Urše Kržič na Glasbeni šoli Vrhnika. Od 2013 do 2016 je deloval v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, od jeseni 2017 pa deluje v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Podleska.

Klavirski trio Rupnik se uspešno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Maja 2011 je na svojem prvem mednarodnem tekmovanju »Festival Gudaća 2011« v Sremski Mitrovici prejel 1. nagrado, 100 točk ter laureat, decembra istega leta pa na mednarodnem tekmovanju »Paolo Spincich« v Trstu prav tako 1. nagrado in 100 točk. Maja 2012 je na mednarodnem tekmovanju »Stringfest« v Sremski Mitrovici osvojil 1. nagrado in 100 točk. Aprila 2013 je na mednarodnem tekmovanju »Svirel« v Štanjelu prejel zlato plaketo in posebno nagrado. Marca 2014 je trio na državnem tekmovanju - TEMSIG osvojil zlato plaketo, 1. nagrado ter posebno nagrado. Decembra 2015 je na 5. tekmovanju slovenskih inštrumentalnih komornih skupin »Primož Ramovš« prejel 1. nagrado, ter snemanje za Radio Slovenija. Aprila 2016 je na 8. Mednarodnem tekmovanju »Svirel« v Goriških Brdih prejel 100 točk in postal zlati finalist. Marca 2017 je trio na državnem tekmovanju - TEMSIG osvojil zlato plaketo, 1. nagrado, 100 točk ter posebno nagrado za najboljšo interpretacijo skladbe.

Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2015.

Trio se predstavlja tudi z nastopi doma in v tujini. Decembra 2013 je trio samostojno nastopil v okviru cikla »Glasbene nedelje v Unionu s prof. Lorenzem« v Modrem salonu Grand hotela Union. Aprila 2014 se je predstavil na samostojnem koncertu v okviru Mednarodnega cikla »Mladi virtuozi« Festivala Ljubljana in nato še s samostojnim koncertom v Rimu. Aprila 2015 je nastopil v okviru Glasbene mladine ljubljanske v ciklu »Dobimo se na Magistratu«, julija v okviru Festivala Bled na »Večeru ruske glasbe za klavirski trio« v Grand hotelu Toplice, septembra v okviru »Gallus Festa 2015« v Idriji na gradu Gewerkenegg ter nato še oktobra v ciklu »La domenica a Duino« v Devinu. Aprila 2016 je trio v okviru Imaga Sloveniae nastopil na samostojnem koncertu v spomin bratoma Primožu in Tomažu Lorenz v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, ter nato še julija v Mestnem muzeju Ljubljana. Septembra se je predstavil na koncertu »Festival Vrhnika« na Vrhniki, oktobra pa še na otvoritvenem koncertu Mednarodnega glasbenega cikla« Mladi virtuozi« Festivala Ljubljana v Viteški dvorani Križank. Aprila 2017 se je trio predstavil v Slovenskem kulturnem centru »Korotan« na Dunaju, novembra na samostojnem koncertu v Glasbeni šoli Celje in nato še v začetku decembra za Glasbeno mladino ljubljansko v ciklu »Ob klavirju« v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije. Konec decembra je trio nastopil kot gost Darje Korez Korenčan na tradicionalnem prednovoletnem srečanju v Galeriji Krka.

Nejc igra violončelo goslarske mojstrice Katharine Abbühl (l.2011), Manca pa violino goslarskih mojstrov Alessandra Crillova in Katharine Abbühl "Sub spirito" (l.1999) iz Cremone.

* * * 

Program: 

Johannes Brahms: 
Klavirski trio št.1 v H-duru, Op. 8 
Allegro con brio 
Scherzo. Allegro molto
Adagio
Finale. Allegro 

* * *

Primož Ramovš: 
Kolo 

Dmitrij Šostakovič: 
Klavirski trio št.2 v e-molu, Op.67 
Andante - Moderato
Allegro non troppo
Largo
Allegretto

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy