2018

TRIO ADORE - Ana Černic, Doris Kodelja in Eva Slokar

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

Francisek 18 3 TRIO ADORE 600X400

TRIO ADORE

Ana Černic, flavta
Doris Kodelja, flavta
Eva Slokar, kitara

* * *

Prva srečanja flavtistk Ane Černic in Doris Kodelja segajo v leta njunega magistrskega študija, ko sta obe v razredu prof. Gorgia Marcossija študirali na konservatoriju za glasbo “Jacopo Tomadini” v Vidmu (I) in že od začetka sodelovali v raznih komornih zasedbah. V želji po skupnem muziciranju se je tako med flavtistkama razvila poglobljena glasbena afiniteta in tesnejše sodelovanje, ki je preseglo obdobje študija in v končni fazi pripeljalo do ustanovitve ansambla Adore’. Ansambel je v začetku deloval predvsem kot duo in v sodelovanju s pianisti, konec leta 2015 pa se je začelo zanimivo sodelovanje s kitaristko Evo Slokar, diplomantko ljubljanske Akademije za glasbo, ki je tako kot flavtistki profesorica na Glasbeni šoli v Novi Gorici.

Že od samega začetka ansambel namenja velik poudarek sodobni glasbeni ustvarjalnosti evropskih avtorjev, še večji pa predvsem glasbi slovenskih, italijanskih in zamejskih avtorjev. Tako je nastal originalen repertoar, ki upošteva potencial tovrstne zasedbe dveh flavt v kombinaciji z različnimi instrumenti, ter skuša na poseben način združevati italijansko in slovensko kulturo ter kulturo slovenske manjšine v Italiji.

Na repertoarju ansambla tako najdemo že dva avtorja iz bližnje Furlanije - Julijske krajine; Daniela Zanettovicha in Gianfranca Plenizia (oba iz Vidma), ter tržaškega skladatelja Aljošo Tavčarja, ki je prav za duo Adore’ spisal skladbo s katero je ansambel leta 2012 premierno nastopil na festivalu “Glasba z vrtov sv. Frančiška” v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica. Prav tako je v lanskem letu na koncertu v sklopu cikla Glasbene matineje Kulturnega doma Gorica (I), ansambel premierno predstavil skladbo goriškega skladatelja Giorgia Tortore. V ciklu Zvoki mladosti, ki ga prireja Glasbena šola Nova Gorica, pa je ansambel na repertoar dodal še skladbo slovenskega avtorja mlajše generacije Črta Sojarja Voglarja.

Lansko poletje je trio nastopil v mariborski dvorani Union v sklopu festivala LENT, kjer je bil koncert v živo posnet in predvajan v oddaji Salon glasbenih umetnikov LENT 2018, radijskega programa ARS RTV Slovenije.

* * *

Černic Ana je leta 2000 diplomirala na videmskem konservatoriju (prof. Daniela Brussolo), pozneje pa pri prof. Giorgiu Marcossiju zaključila z najvišjo oceno še magisterij. Med leti 2000 in 2008 je sodelovala s tržaškim pihalnim orkestrom “Giuseppe Verdi” v vlogi prve flavte pod vodstvom mojstra F. Doseja. V sklopu orkestra je sodelovala pri različnih projektih in tako igrala tudi pod taktirko priznanih dirigentov kot so Savino Acquaviva, Daniela Carnevali in Douglas Bostock. Medtem se je izpopolnjevala pri profesorjih kot npr.: Bruno Cavallo, Claudio Montafia, Marco Zoni, Cveto Kobal, Matjaž Debeljak (za igranje na pikolu). Od leta 2006 poučuje flavto na Glasbeni šoli Nova Gorica ter se redno udeležuje pedagoških tečajev in strokovnih delavnic, ki so jih vodili priznani flavtisti kot so Janoš Balint, Barbara Gisler-Haase, Petri Alanko, Mario Caroli. Med leti 2002-2006 je poučevala na raznih glasbenih ustanovah na Goriškem. Je soustanoviteljica glasbenega in kulturnega društva “Associazione Julius Kugy” iz Gorice (I).

Flavtistka Doris Kodelja je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli v Novi Gorici, po končani gimnaziji pa je študij flavte nadaljevala na Konzervatoriju za glasbo v Vidmu (Italija) pri prof. Giorgiu Marcossiju, kjer je l.2000 diplomirala, pri istem profesorju pa kasneje z najvišjo oceno tudi magistrirala. Med šolanjem je sodelovala v različnih komornih zasedbah in v simfoničnem orkestru Konzervatorija, ter se izpopolnjevala na različnih mojstrskih tečajih, med katerimi je vredno izpostaviti izpopolnjevanje pri prof. Pierre ‒ Yves Artaudu, prof. Brunu Cavallu, prof. Marcu Zoniju in prof. Cvetu Kobalu. Od leta 2001 poučuje flavto na Glasbeni šoli Nova Gorica in se redno udeležuje pedagoških tečajev in strokovnih delavnic, nastopa pa večinoma v komornih zasedbah in z raznimi orkestri. V zadnjih letih se z izpopolnjevanji na kljunasti in baročni prečni flavti pri profesorjih kot so: Stefano Bet, Lucia Rizzello, Dan Laurin in Rachel Brown, posveča tudi stari glasbi. Je soustanoviteljica društva za staro glasbo “Musica Nucis” ter glasbenega in kulturnega društva “Associazione Julius Kugy” iz Gorice (I).

Kitaristka Eva Slokar prihaja iz Nove Gorice, kjer se je na Glasbeni šoli Nova Gorica začela učiti igranja na kitaro. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, je študij nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Andreju Grafenauerju, diplomirala pa pod mentorstvom profesorice Katje Porovne Silič. Kitaro je začela poučevati zelo zgodaj, poleg pedagoškega dela na Glasbeni šoli Nova Gorica, Ljudski univerzi Nova Gorica, Tretji univerzi Nova Gorica, pa si je koncertne izkušnje pridobivala predvsem v komornih zasedbah. V sodelovanju s pevko Rosano Peršolja in harmonikarjem Andrejem Plesničarjem je posnela zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi.

* * *

Program:

F. Margola (1908-1992):
Trio za dve flavti in kitaro

S. Rotter (1971):
Far, far away za dve flavti in kitaro

S. Simonini (1943):
Duettando in figure dell’aria za dve flavti

C. Seghizzi Campolieti (1908):
Cinque Haiku za dve flavti *
Cadono fiori
Stupore
La raganella
Sole d'inverno
Case senza memoria

Č. Sojar Voglar (1976):
Bolha in slon za pikolo in altovsko flavto*

G. Tortora (1957): 
12 Studi dai nomi improbabili za dve flavti (alt flavto) in kitaro
1. Un giorno tra le foglie
2. Due tigri sull'albero
3. Tre grammi di Metamizina
4. Quattro sacchi superinvisibili
5. Cinque stanze bianche
6. Sei decisa?
7. Sette G.F.
8. Ottovolante
9. Nove, essenzialmente!
10. Dieci volti riflessi nel Lago
11. Undici sono i paraventi
12. Dodici perché

* Z besedo bo skladbo pospremil recitator Jakob Šfiligoj,
dijak gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy