2018

GUŠTIRANJE GLASBE IN POEZIJE - prepletanje avtorske glasbe Anžeta Vrabca in poezije primorskih ustvarjalcev.

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica

Francisek 18 6 GLASBA IN POEZIJA 600X400

* * *

GUŠTIRANJE GLASBE IN POEZIJE


Prepletanje avtorske glasbe Anžeta Vrabca in poezije primorskih ustvarjalcev.

Nastopajo:
člani Glasbenega društva NOVA z gosti in člani Goriškega literarnega kluba GOvoRICA.

* * *

Anže Vrabec, avtor glasbe, klaviature

Godalni kvartet NOVA
Mojca Batič in Metka Udovč, violina
Barbara Grahor, viola
Polona Soban, violončelo

Marko Čepak - Makikitara

Tea Plesničar, harfa

Gaja Vudrag, recitacije

Goriški literarni klub GOvoRICA
Alja Furlan, Ivanka Konstantino, Darinka Kozinc, Darica Majer Leban,
Andrejka Jereb, Tanja Badalič, Olga Kolenc, Vida Mokrin Pauer

* * *

Glasba in beseda sta komunikacijski sredstvi, ki se v pojmovnem jedru dopolnjujeta. Čeprav se zdi beseda na prvi pogled le skupek črk, z glasbo ni nič drugače, le da ima namesto črk notne vrednosti, ki označujejo melodično kvaliteto glasu. Temelj obeh je abstrakten konstrukt celovitega in razvejanega znakovnega sistema, ki v svojem bistvu temelji na racionalnih perspektivah, v glasbi celo matematičnih. Neizmerna človeška ustvarjalnost je besedo in glasbo privedla do visoke umetnosti, ki razkriva refleksijo človeške notranjosti. To pa se bo izrazilo v polnosti na večeru, ki nastaja v zasnovi Tee Plesničar in Anžeta Vrabca.

* * *

Glasba:
Anže Vrabec

Uada (Acqua) za godalni kvartet

Uoginj (Fuoco) za godalni kvartet

Dvanajst Harfikujev za harfo (haiku poezija - Ivanka Konstantino)

Rounded End Strings za godalni kvartet, harfo, jazz kitaro in klavir

* * *

Anže Vrabec je nižjo glasbeno šolo iz klavirja naredil na Glasbeni šoli Nova Gorica, srednjo pa pri Sijavušu Gadžijevu (SGBŠ Ljubljana), kasneje pa se je na KGBL Ljubljana vpisal na jazz klavir (Erik Marenče, Milan Stanisavljević). Začel je študij jazz klavirja na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu (KONSE Klagenfurt), kjer letos zaključuje študij (Rob Bargad) in obiskuje drugi letnik jazz aranžiranja in kompozicije (Johannes Berauer). Kot pianist in klaviaturist je sodeloval in sodeluje s številnimi zasedbami v raznih projektih. Je tudi avtor mnogih priredb in aranžmajev, med katerimi prevladujejo tiste za zasedbo big banda. Leta 2014 mu je Občina Renče-Vogrsko podelila občinsko nagrado za posebne dosežke ter izdala avtorsko zbirko priredb in avtorskih skladb z naslovom Moje narečje.

Kitarist Marko Čepak – Maki je diplomo in magisterij opravil na Konservatoriju za glasbo G. Tartini v Trstu. Kasneje se je izpopolnjeval z mednarodno priznanimi jazz glasbeniki, kot so Gilad Hekselman, newyorška jazz kitarista Mike Moreno in Russ Spiegel, s katerim redno sodeluje, ter z američanoma Adamom Rogersom in Johnom Stowellom, s katerim sta pod imenom John Stowell Purlpe 4et v 2017 izdala zgoščenko. Z omenjeno zasedbo tudi nastopa po Evropi. Njegovo ime je prisotno na domačih in tujih mednarodnih jazz festivalih. Leta 2016 je posnel svoj prvi album Makia Planet avtorskih del z italijanskim kvartetom Marko Čepak 4et. Je član evropskega jazz kvarteta ameriške pevke Rachel Gould, pevke, ki je sodelovala z legendarnim Chet Bakerjem. Je redni član skupine Artbeaters, s katero je izdal album Live Compass On, projekt pa predstavil na ljubljanskem Jazz Festivalu in drugih slovenskih jazz festivalih. S tem projektom so Artbeatersi v lanskem letu sodelovali z Big Bandom RTV Slovenija, nastopili v živo in posneli nekaj pesmi za RTV Slovenija v posebnih aranžmajih za Big Band. Je član Big Banda Gverillaz, ter gipsy jazz skupine Swingatan.

Harfistka Tea Plesničar je septembra 2016 zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Rude Ravnik Kosi. Vzporedno je študirala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer je septembra 2017 zaključila magistrski študij harfe v razredu Jane Bouškove. Kot glasbenica je nastopala na festivalih po Sloveniji in v tujini.

Godalni kvartet Exandi povezuje štiri mlada dekleta v zanimiv godalni kvartet, najmlajšo godalno zasedbo Glasbenega društva NOVA. Mlade glasbenice uživajo ob ustvarjanju klasične in moderne glasbe, in čeprav jih je njihova študijska pot peljala na druga ne-glasbena področja, svoje glasbeno znanje redno nadgrajujejo kot članice NOVA filharmonije in Komornega orkestra NOVA. S svojo prikupnostjo popestrijo odprtja razstav in literarne večere ter sodelujejo s pevskimi zbori in vokalnimi skupinami.

Gaja Vudrag je absolventka magistrskega študija anglistike in francistike. Z igro se je prvič srečala na srednji šoli, ko je v tretjem letniku sodelovala pri skeču v francoščini in trend nadaljevala na študiju, ko je nekaj časa sodelovala pri francoski gledališki skupini Les Théâtreux. Obiskovala je tudi ŠUGLO (Šolo uličnega gledališča), poleti 2016 pa je opravila 4-tedensko izobraževanje na temo Shakespearja na LAMDI v Londonu. Še danes pa se, kar se da pogosto, udeležuje igralskih, pevskih ali plesnih delavnic. Med drugim je sodelovala pri aktivistični predstavi Skozi oči begunca in je soavtorica avtorske predstave Une druge tri sestre, ki je leta 2017 prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti na festivalu Vizije.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy