2018

Valentinov koncert: Janez Bončina - Benč in Big Band NOVA & Singgirls

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

BencBig Band Nova nasl

- - -

Valentinov koncert:

JANEZ BONČINA - BENČ
BIG BAND NOVA & SINGGIRLS

Damijan Valentinuzzi, dirigent

Vstopnina:
12 € (predprodaja do 7. februarja), redna cena 16 €

- - - 

Glasbeni kameleon slovenske rock scene Janez Bončina - Benč se po dolgih letih vrača v Novo Gorico. Izjemen talent, ki je prvič prišel do izraza v šestdesetih letih s skupino Helioni, je na svoji petdesetletni glasbeni poti sodeloval s številnimi glasbenimi ikonami slovenske, jugoslovanske in mednarodne scene, med drugim tudi s Tihomirjem Popom Asanovićem in legendarno Tino Turner. V devetdesetih je v svojem »akustičnem obdobju« sodeloval v zanimivi glasbeni družbi Sedem veličastnih, med katerimi so se znašli tudi Vlado Kreslin, Aleksander Mežek, Tomaž Domicelj, Jani Kovačič, Zoran Predin, Janez Zmazek in Peter Lovšin. Po tem odmevnem projektu se je vrnil k rocku ter skupaj z vrhunskimi glasbeniki Primožem Grašičem, Janijem Hacetom, Blažem Jurjevčičem, Ratkom Divjakom, Dadom Topićem in drugimi koncertiral doma in v tujini ter posnel album »Staro vino«. Lotil se je tudi zahtevnih glasbenih projektov z Big Bandom RTV Slovenija in mednarodnih projektov z italijanskim pevcem in kitaristom Mikeom Sponzo.

Ko se zdi, da slovenske rock ikone ne more nič več zamajati, nas Benč leta 2008 preseneti v vodah hip-hopa in rappa v sodelovanju z mladima rapperjema Muratom & Joseom. Velika uspešnica »Nazaj« združi generacije in odpre novo poglavje v glasbenikovi karieri, kjer se mu pridružijo popularni mladi izvajalci, kot so Trkaj, J. Moder, L. Ravbar, J. Justine, D. Morgan, Ž. Kožar in vrhunski mojstri P. Grašič, R. Divjak, M. Sponza, Moreno Buttinar, K. Novak, G. Forjanič, Coto, M. Malikovič, J. Ogrin idr. Sveža energija in odlične skladbe dajejo občutek, da je Benč s kariero šele začel in jasno postane, da se začenja nova dekada uspešnih projektov. Leta 2012 Janez Bončina - Benč v sodelovanju z Big Bandom RTV SLO ter vrhunskimi glasbeniki in aranžerji na seriji koncertov predstavlja svoj bogat avtorsko glasbeni opus, ki je v nenehnem dopolnjevanju.

Bogata diskografija ter številne nagrade in priznanja so dokaz Benčeve plodne glasbene kariere, ki je tokrat k sodelovanju povabil tudi domači Big Band NOVA, s katerim bo na odru Velike dvorane Kulturnega doma Nova Gorica nastopil pod taktirko dirigenta Damijana Valentinuzzija. Že tako čustveno in nostalgično nabit program bo dodatno začinilo še romantično vzdušje Valentinovega praznika, ki smo ga izbrali za glasbenikov povratek na novogoriško sceno.

- - - 

Big band NOVA deluje že od leta 1996, ko je bilo ustanovljeno tudi Glasbeno društvo NOVA in katerega pobudniki so sledili ideji o ustanovitvi tovrstne zasedbe v Novi Gorici. Sprva skromni nastopi so do danes prerasli v obsežnejše celovečerne koncerte, na katerih so in še nemalokrat nastopijo znana imena slovenske glasbene scene, kot so Anika Horvat, Nuša Derenda, Darja Švajger, Alenka Godec, Oto Pestner, Vlado Kreslin, Nina Pušlar, Nuška Drašček, Tinkara Kovač, Tulio Furlanič in mnogo drugih. Leta 2012 je nastopil s priznano ameriško jazz pevko Gwen Hughes. Z dekliško vokalno zasedbo Singgirls in gospel divo Sherrito Duran je v letih 2013 in 2014 pripravil štiri celovečerna gostovanja po kulturnih domovih v Sloveniji. Avgusta 2014 je v okviru Festivala Ljubljana kot spremljevalna zasedba sodeloval na letnem koncertu Vlada Kreslina v Križankah. Redno sodeluje z mladimi goriškimi vokalisti. Najdlje s tolminskim pevcem Mitjo Jerkičem, s katerim je v 2014 in 2015 pripravil program glasbe Elvisa Presleya. Z leti delovanja je repertoar Big banda NOVA rastel po številu skladb in tudi stilsko. Vsebuje tako skladbe iz obdobja zgodnjega swinga, latina, funka, kot tudi avtorske priredbe slovenskih popevk in ameriških gospelov ter originalne kompozicije svojih sedanjih in bivših članov – Anžeta Vrabca, Boštjana Simona, Gorana Krmaca in Damijana Valentinuzzija, ki Big band trenutno tudi vodi.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy