2019

Jan Kus & Slavo Rican Assembly

Bevkov trg Nova Gorica

Slavo Rican logo 3x3

05 pasica mail 01 tisk mali

Jan Kus & Slavo Rican Assembly 

Jan Kus (Slovenija), saksofon, efekti, glasbeno vodstvo
Aleksandra Denda (Srbija), vokal
Gabriel Vicéns (Portoriko), električna kitara
Gabriel Chakarji (Venezuela), klavir, klaviature
Dan Martínez (Portoriko), bas
Victor Pablo (Portoriko), tolkala
Žan Tetičkovič (Slovenija), bobni, drum pad

- - -

Po izredno toplem sprejemu njegovega prvega albuma, Faith (top 3 na ameriških in kanadskih radijskih jazz lestvicah), eklektični v New Yorku živeči slovenski saksofonist, skladatelj in producent Jan Kus nadaljuje svoje glasbeno popotovanje v smeri, ki ga je spontano privlačila že od nekdaj. V svoji novi zasedbi združuje svoje izkušnje iz newyorške latino jazz glasbene scene s svojimi slovenskimi koreninami. Kot zanimivost naj omenimo, da je kot član zasedbe Fernando García Sextet sodeloval na enem najboljših albumov leta 2018 po izboru slovite ameriške glasbene revije Downbeat.


Zasedba Slavo Rican Assembly se ukvarja z raziskovanjem sorodnosti in različnosti med portoriško (in širše, karibsko) ter slovansko-balkansko glasbeno tradicijo, ki ju spaja v iskrivo svežo, emotivno in ritmično nabito glasbeno mešanico!


Člani zasedbe, ki je do sedaj nastopila na slovitih newyorških prizoriščih, kot so Carnegie Hall, Le Frak Concert Hall in Louis Armstrong House Museum, svoje poslušalce vodijo na edinstvena glasbena popotovanja: od melanholičnih prekmurskih balad pa vse do temperamentnega vzdušja karibskih uličnih jam sessionov, včasih celo v isti skladbi!

Vedno pogostejša uporaba elektronike v njihovem repertoarju pa glasbeno krmilo usmerja tudi v popolnoma nove, še neraziskane oddaljene zvočne galaksije.


S svojim multikulturnim zvokom želi zasedba osvetliti univerzalnost človeških življenjskih izkušenj, ki presegajo nacionalne, politične ali kulturne razlike ter prikazati človeško zmožnost sklepanja novih »plemenskih« vezi, ki pa tokrat temeljijo bolj na duhovnem, kot pa na krvnem sorodstvu.

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy