2020

ENSEMBLE 1781

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Ensemble 1781 600x400
ENSEMBLE 1781

Aljaž Beguš, Massimiliano Miani – klasična klarineta
Boštjan Lipovšek, Borut Pahič – naravna rogova
Claudio Verh, Anna Flumiani – klasična fagota

Ensemble 1781 je odličen sestav, ki se ukvarja z glasbo klasicističnih mojstrov in poustvarja zven takratnega glasbenega sveta na avtentičnih inštrumentih. Ustanovljen je bil na pobudo fagotista Paola Calligarisa, ki je svoje navdušenje nad starimi glasbili želel deliti s kolegi glasbeniki. Tako je nastal ansambel pihalcev, ki ponuja občinstvu klasično glasbo za pihala v originalni verziji. Umetniki so se v poglobljenem študiju literature iz obdobja klasicizma lotili skladb Mozarta in Beethovna; tako se je začela skupna umetniška pot šestih glasbenikov, ki z igranjem na kopijah čudovitih starih inštrumentov oživljajo repertoar, ki ga na običajnih koncertih pri nas skorajda nikoli ne slišimo.

Koncertni list


Okvirni program:

L. v. Beethoven:
Koračnica za pihala v B-duru, WoO29 

W. A. Mozart:
Serenada za pihala v Es-duru, št. 11, KV 375
Allegro maestoso
Menuetto
Finale: Allegro 

 L. v. Beethoven:
Sekstet v Es-duru, op. 71
Adagio, Allegro
Adagio
Menuetto: Quasi Allegretto
Rondo: Maestoso 

L. v. Beethoven:
Koračnica (Marsch) WoO 29 (1787/98)



Klarinetist Aljaž Beguš, dobitnik študentske Prešernove nagrade, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Jožeta Kotarja, podiplomski študij pa je zaključil na prestižni šoli Escuela Superior de Música Reina Sofia v Madridu pri Michelu Arrignonu. Izpopolnjeval se je na mojstrskem tečaju na akademiji Villecroze in zmagal na mnogih tekmovanjih; bil je polfinalist tekmovanja EBU New Talent v Bratislavi in tekmovanja ARD s kvintetom Spirito. Kot komorni glasbenik je delil oder z izjemnimi glasbeniki (Dag Jensen, Nicholas Daniel, Enrico Bronzi, Bruno Canino, Dora Schwarzberg, Lorenza Borrani, Alexander Lonquich, Maria João Pires, Ensemble MidtVest), kot solist je nastopal z orkestrom Slovenske filharmonije (v katerem je zdaj zaposlen), s Simfoniki RTV Slovenija, z Mladinskim orkestrom Gustav Mahler, Jeaner Philharmonie, s komornim orkestrom Escuele Superior de Música Reina Sofia, Mantovanskim komornim orkestrom, s pihalnim orkestrom ljubljanske Akademije za glasbo ter z Big Bandom RTV Slovenija. Nastopil je na številnih uglednih festivalih, kot so BBC Proms, Luzern Festival, Young Euro Classics, Bolzano Festival, Mantova Chamber Music Festival, Salzburški festival in Festival komorne glasbe Lockenhaus.

Massimiliano Miani je po diplomiral na Konservatoriju v Trstu diplomiral z oceno »cum laude« na Konservatoriju v Luganu. Izpopolnjeval se je še pri Lorenzu Guzzoniju, Mateju Bekavcu, Martinzu Spangebergu, Thomasu Friedliju in v komorni igri pri Piernarciso Masi. Med letoma 2006 in 2008 je bil prvi klarinetist simfoničnega orkestra Friuli-Venezia Giulia, od 2008 pa je prvi klarinetist orkestra Slovenske filharmonije. 
Miani je sodeloval s številnimi orkestri, kot so Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, orkester festivala Maggo Musicale Fiorentino, operni orkester iz Rima, Haydnov simfonični orkester, Filharmonični orkester G. Verdi iz Salerna, Ansambel Nuovo Contrappunto in igral pod dirigentskim vodstvom odličnih dirigentov, kot so Dutoit, Gergiev, Jurowski, Marriner, Mehta, Muti, Oren. Massimiliano Miani je dobitnik nagrad na nacionalnih in tudi mednarodnih tekmovanjih za klarinet in za komorno igro. Kot solist je umetnik nastopal med ostalimi z orkestrom Slovenske filharmonije, Radijskim orkestrom iz Bratislave, Simfoničnim orkestrom Friuli-Venezia Giulia, Praškim komornim orkestrom in s komornim orkestrom F. Busoni.

Rogist Boštjan Lipovšek je podiplomski študij zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in se izpopolnjeval pri Radovanu Vlatkoviću na salzburškem Mozarteumu. Solistično redno nastopa z domačimi in tujimi orkestri, kot orkestrski solist pa je gostoval pri Nacionalnem orkestru opere La Monnaie v Bruslju, Berlinskem simfoničnem orkestru, Mahlerjevem komornem orkestru, Izraelski filharmoniji, Simfoničnem orkestru iz Melbourna, Škotskem komornem orkestru, Avstralskem komornem orkestru, Budapest Festival Orchestra ... Poučuje na glasbenih akademijah v Ljubljani in Zagrebu. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, katerega član je že petnajst let, je posnel koncerte R. Straussa, W. A. Mozarta, R. Glièra, J. Pauerja in druge, posebej pa velja omeniti krstne izvedbe in snemanja del L. Lebiča, I. Petrića, T. Habeta in U. Kreka. Leta 2008 je za umetniške dosežke na glasbenem področju prejel nagrado Prešernovega sklada.

Rogist Borut Pahič je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jožeta Falouta. Po študiju se je zaposlil v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, od leta 2001 pa je prvi hornist Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Aktiven je kot komorni glasbenik, med drugim je sodeloval z Avstralskim komornim orkestrom na evropski in avstralski turneji.

Anna Flumiani je v Vidmu (Italija), svojem lastnem mestu, diplomirala iz moderne in baročne glasbe pri Claudiu Verhu, leta 2012 pa še v Baslu (Schola Cantorum) v razredu Donne Agrell. V letu 2013 je študirala dulcian (vrsta srednjeveškega pihala) pod vodstvom Josepa Borrasa v Esmucu (Barcelona). Leta 2009 je bila izbrana za igranje v baročnem orkestru Evropske unije (EUBO) in z njim nastopala na turnejah pod vodstvom Larsa Ulrika Mortensena, Chiare Banchini in Enrica Onofrija. Povabilo za sodelovanje na omenjeni turneji je prejela tudi v letih 2010 in 2011. Izbrana je bila za igranje v Orkestru mladih igralcev dobe razsvetljenstva v sezoni 2010/11, kjer je delala z dirigenti, kot so Trevor Pinnok, Simon Rattle in Ottavio Dantone. Nastopala in snemala je z različnimi skupinami, med njimi Musicaeterna, Concerto Koln, Pomo d'Oro, La Cetra, La Scintilla, Il Complesso Barocco, Europa Galante in mnogimi drugimi. Je članica zasedbe Ensemble Cafebaum, s katero je osvojila prvo nagrado na Handel Competition v Goettingenu in romunskem Cluju.

Claudio Verh je diplomiral iz fagota na konservatoriju v Vidmu (Udinah), izpopolnjeval pa se je pri Milanu Turkoviču in Massimu Dattu v Torinu. Od leta 1992 deluje kot fagotist v Operi Giuseppe Verdi v Trstu. Leta 2011 je diplomiral iz baročnega in klasičnega fagota ter dulcijana v beneški Šoli za antično glasbo v razredu Paola Tognona. Sodeloval je z mnogimi specialisti za staro glasbo, kot so Sir John Eliot Gardiner, Gustav Leonhardt, Emma Kirkby, Sir Neville Marriner, Christophe Coin, Andrea Coen, Sergio Balestracci, Filippo Maria Bressan, Andrea Marcon. Poučuje baročni fagot in dulcijan na šoli za staro glasbo ILMA v italijanskem Pordenoneju.

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy