2020

Alberto Stiffoni, violina & Irina Vaterl, klavir

Grad Kromberk

Nei suoni dei luoghi 2020 600x400

Kulturni dom Nova Gorica se že vrsto let vključuje v različne čezmejne projekte, saj verjamemo, da umetnost ne pozna meja. Eden takih je tudi festival Med zvoki krajev - Nei suoni dei luoghi, ki se v organizaciji društva Progetto Musica iz Vidma odvija že od leta 1999. Koncerti tega posebnega poletnega festivala z glasbo plemenitijo kulturno dediščino številnih zanimivih krajev v Italiji, od samega začetka pa tudi v Sloveniji. Letošnja, z epidemijo Covid-19 pogojena 22. edicija bo kljub temu, da je umetniško krmilo festivala prevzel svetovno priznani violinist Stefan Milenković, potekala v nekoliko okrnjeni obliki. Na slovenski strani čezmejnega festivalskega ozemlja bomo letos v septembru organizirali le koncert v renesančnem gradu Kromberk v Novi Gorici.

V sklopu letošnjega čezmejnega projekta Nei suoni dei luoghi International, bo 1. in 2. septembra 2020 potekal tudi zaključen mojstrski tečaj pod vodstvom priznane ruske violinistke Yulie Berinskaye. Na Glasbeni šoli Nova Gorica, partnerju dogodka, se ga bosta udeležila italijanski violinist Alberto Stiffoni in avstrijska pianistka Irina Vaterl



Zaradi prilagojenih standardov in varnostnih ukrepov, ki jih narekuje trenutna epidemiološka slika obveščamo,da je število sedežev v dvorani Gradu kromberk omejeno. Zato priporočamo predhodno rezervacijo za koncert italijanskega violinista Alberta Stiffonija in avstrijske pianistke Irine Vaterl v sredo, 2. septembra, ob 20. uri. Rezervacijo lahko opravite preko e-naslova organizatorja, videmskega društva Progetto Musica info@associazioneprogettomusica.org ali njihove telefonske številke + 39 04 325 32 330. 


Alberto Stiffoni, violina 
Irina Vaterl, klavir

V dvorani renesančnega Gradu Kromberk se bosta v sklopu čezmejnega festivala predstavila italijanski violinist Alberto Stiffoni in avstrijska pianistka Irina Vaterl. Poustvarila bosta program skladateljev, kot so R. Schumann, J. BrahmsA. Pärt Fratres in M. Ravel. 

Alberto Stiffoni pokoncna 600x700Italijanski violinist Alberto Stiffoni je z najvišjo oceno zaključil srednjo glasbeno šolo že pri 17. letih in nadaljeval specializacijo na Univerzi za glasbo in umetnost Gradec v razredu Andreja Bielowa in Vesne Stankovic. Šolanje je nadaljeval na Robert Schumann Hochschule v Düsseldorfu pri prof. Noè Inui. Na European Music Competition v Moncalieri (Italija) je prejel prvo absolutno nagrado, dosegel je tudi prvo mesto na italijanskem tekmovanju Riviera Etrusca v Piombinu. Osvojil je številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih, kot so Mladi virtuozi v Zagrebu (Hrvaška), Odessa International Violin Competition (Ukrajina) , Premio Salieri (Italija) in Stockholm International Music Competition (Švedska). V duu z avstrijsko pianistko Irino Vaterl je nastopil v Italiji, Avstriji, Švici, Španiji in na Švedskem. Sodeloval je tudi na številnih mednarodnih festivalih, kot so Amici del Festival v sklopu mednarodnega festivala Isola Musicale d’Europa na Elbi (Italija), La Magia del Borgo (Romunija), Altolivenza Festival (FJK), Asolo Musica - Veneto Musica (Italija). S samostojnim recitalom je nastopil na peti ediciji španskega festivala Festival International de Musica da Camara Joaquin Turina. Enrico Bronzi ga je povabil na osemnajsto edicijo festivala Med zvoki krajev – Nei suoni dei luoghi. Od leta 2017 se lahko pohvali s številnimi nastopi na drugih mednarodnih prizoriščih. V zasedbi z Lauro Bortolotto in Michellejem Candottijem je pod vodstvom Reinharda Latzke in Chia Choua 2018 nastopil na filmskem festivalu v Ekaterinburgu (Rusija), marca 2020 je izšla njihova plošča, na kateri so poustvarili dela Šostakoviča, Glièra in Afanasieva. Kot solist je oktobra 2017 z orkestrom nastopil v Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz z Beethovnovim Trojnim koncertom v C-duru. Udeležil se je tudi številnih mojstrskih tečajev. Igra na violino Franco Simeoni iz leta 1997.

Irina Vaterl 600x900Pianistka Irina Vaterl iz Gradca je že zelo mlada pričela uriti svoje znanje pri profesorjih, kot so Ludmilla in Alexander Satz, Milana Chernyavska, Ruben Dalibaltayan, Vanessa Latarche in Dmitri Alexeev. Sodelovala je tudi s priznanimi pianisti: J. Rouvier, S. Pochekin, B. Glemser, M. Voskresensky, F. Gottlieb, B. Berezovsky in M. Beroff. Njeno diplomsko delo o francoski skladateljici Louise Farrenc je bilo priznano, kot eno izmed najboljših diplomskih del graške univerze v tistem akademskem letu. Prejela je tudi številne štipendije in nagrade, izmed katerih prav gotovo izstopa “Living Culture Award”, nagrada na področju kulture, ki jo podeljuje avstrijski časopis “Living Culture”. Diplomirala je tudi iz flavte ter pedagogike flavte in klavirja. Kot solistka in članica komornih orkestrov je zmagovalka številnih mednarodnih tekmovanj v Avstriji, Italiji, Srbiji, Španiji, Franciji in Malti ter na Češkem, Švedskem in Norveškem. Od leta 2000 veliko nastopa kot solistka in v komornih zasedbah. Najpogosteje v duu z violinistom Albertom Stiffonijem ter v klavirskem duu s sestro Silvio. Sodelovala je na številnih mednarodnih festivalih, med drugim tudi na Next Generation Bad Ragaz (Švica), International Piano Festival (Italija), Festival Internacional de Música de Cámara Joaquín Turina (Španija), Piano Festival Saint Savin (Francija) Musei d ́estate Treviso in Nei suoni dei luoghi (Italija). Poučuje na graškem konservatoriju Johann-Joseph-Fux-Konservatorium in Univerzi Karla Franca v Gradcu. Redno sodeluje tudi v žirijah glasbenih tekmovanj.

Program:

R. Schumann
Sonata za violino in klavir, št. 2 v d-molu, op.121
Ziemlich langsam – Lebhaft
Sehr lebhaft
Leise, einfach
Bewegt

Robert Schumann/Johannes Brahms
iz F.A.E. Sonate
R. Schumann: Intermezzo. Bewegt, doch nicht zu schnell
 J. Brahms: Scherzo. Allegro

* * *

A. Pärt Fratres

M. Ravel
Sonata v G-duru, št. 2
Allegretto
Blues
Perpetuum mobile. Allegro

 



V sodelovanju z italijanskim društvom Progetto Musica.

mzk logo 2020

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy