2020

GLASBENI KOLAŽ: Jani Šepetavec kvartet & Etceteral

Ploščad Silvana Furlana

jani 1

GLASBENI KOLAŽ
 - poletni večeri z goriškimi glasbeniki - 


JANI ŠEPETAVEC KVARTET

Jani Šepetavec, saksofon
Erik Čebokli, električni bas
Tomi Purich, bobni
Aleš Ogrin, klaviature

Novogoriški saksofonist Jani Šepetavec je po opravljenem šolanju na jazz oddelku Srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani študij nadaljeval na Jazz Institut Kunstuniversität v Gradcu v Avstriji, kjer se je uril v razredu profesorja Karlheinza Miklina in pri njem tudi uspešno magistriral. Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev z vrhunskimi mentorji, kot so Don MenzaDave LiebmanJerry Bergonzi, piše glasbo za različne projekte in ustvarja svoje skladbe. Kot multi-inštrumentalist redno sodeluje s priznanimi slovenskimi glasbeniki.

Tokrat se bo Šepetavec, tik po izidu novega albuma, predstavil z njegovimi novimi avtorskimi kompozicijami, ki združujejo melodične ter kompleksne elemente moderne "funk-jazz" glasbe. V večini skladb črpa navdih iz "Elastic" obdobja legendarnega saksofonista Joshue Redmana ter "Underground" glasbe Chrisa Potterja, z inkorporiranimi elementi blues-a.



ETCETERAL

Boštjan Simon, saksofon, sintetizator zvoka
Marek Fakuč, bobni
Lina Rica, interaktivne vizualije

etceteral profil 02

Etceteral je projekt Boštjana Simona, Mareka Fakuča in vizualistke Line Rice, v katerem raziskujejo razsežnosti repetitivne poliritmične glasbe. Igro sekvenc in vzorcev dopolnjujejo z improvizacijskimi izleti skozi črne luknje znanstvene fantastike. Sintetizator zvoka DSI Evolver se brez zamika in simultano odziva tako na višino tona Simonovega saksofona, kot tudi na Fakučev udarec na bas boben. Na ta način se pojavi kot interferenca oziroma tretji element, ki vznikne iz glasbenega dialoga. Lina Rica pa s svojimi interaktivnimi vizualijami spremeni koncert v sinestetični portal.


Andrej Pervanje v recenziji Radia Študent (27. 11. 2019) o debitantskem prvencu dvojca v formatu EP: "Letos sta Etceteral izdala EP s štirimi komadi, katerih aranžmaji mestoma presegajo meje enostavne jazzovske inštrumentalne kompozicije za saksofon in bobne, pa četudi koplje pod zidom in frekvence sliši kot premike v plasteh skorje. Navdušila sta tako s svojo izrazito inštrumentalno spretnostjo kot tudi z uporabo določenih tehnoloških rešitev. Fakuč je izučen in točen motor, Simon pa spretno upravlja s krmilom te ladje. Skupaj nas vodita skozi skladbe, ki nikakor ne delujejo na prvo žogo. Naše noge že slišijo plesne ritme, vendar so aranžmaji bolj sofisticirani, kot bi noge morda pričakovale."

Še pred prihodom letošnje epidemije se je dvojec z vizualistko Lino Rico v vlogi predskupine zasedbe The Comet Is Coming mudil v Katedrali Kina Šiška. Recenzijo nastopa  je na valove Radia Študent (12. 2. 2020) ujel Dušan Bulajić. Med drugim pravi: "V žanrskem smislu bi dvojec Etceteral lahko umestili nekam med dub, eksperimentalno elektroniko in jazz, a vendarle je njun izraz edinstven. Fakučeva natančnost je pravzaprav zastrašujoča, v svojem zanimivem fraziranju je repetitiven, a vselej progresiven, z nekakšno lahkotnostjo vnaša in v rokah trdno drži vajeti gruva ter predstavlja podlago za vse spremembe in drobce zvokovja, ki izhajajo iz Simonove opreme in baritona. Tudi saksofonist s svojim početjem ne razočara, njegove skice so pestre, improvizacijske linije pa kratke in sladke."

http://youtu.be/2xCzfKwP43c


Skratka, popoln večer za ljubitelje avtorske glasbe.
In kam lepše, da so avtorji domačini, pravi Goričani!


Program bo izpeljan ob upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ za preprečevanje in 
širjenje okužbe z virusom Covid-19. Zaščitimo sebe in druge. 

V primeru slabega vremena, koncerti odpadejo.

Vstop prost.


Koncert je organiziran v sklopu poletnih prireditev Mestne občine Nova Gorica:

MONG z napisom MALI

GP 325X80

GO 2025 ECOC color MIKRO

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy