2020

GLASBENI KOLAŽ: Etnoploč

Ploščad Silvana Furlana

Etnoploc Zeitlinger foto 1

GLASBENI KOLAŽ
- poletni večeri z goriškimi glasbeniki -


ETNOPLOČ
Aleksander Ipavec, harmonika
Piero Purič, tenorski saksofon, sopranski saksofon
Matej Špacapan, trobenta


Instrumentalni trio Etnoploč
že petnajst let deluje na čezmejnem teritoriju, ki se razteza med Goriško pokrajino, Trstom in Benečijo, od koder prihajajo in kjer ustvarjajo njegovi člani, sicer mednarodno uveljavljeni glasbeniki, ki svojo kilometrino že vrsto let nabirajo tudi v drugih zasedbah in glasbenih projektih. Manj razumljivo polovico njihovega imena (»ploč«) sestavlja tržaški narečni izraz za lužo, ki v prenesenem pomenu označuje tudi mešanico, zmedo, v njihovem primeru torej fuzijo avtorske in etno glasbe iz vseh vetrov.


Aleksander Ipavec, glasbenik harmonikar, skladatelj in učitelj glasbe, prične s študijem harmonike pri prof. Stanetu Maliču, diplomira pa diplomira na konservatoriju A. Stefani v Castelfranco Veneto. Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev, med drugim tudi priWladimirju Zubitskimu, Friedrichu Lipsu, Wolmerju Beltramiju in Gervasiu Marcosignoriju. Sodeloval je z glasbeniki in zasedbami, kot so Evasion, EXTRA3, The Original Klezmer Ensemle, Mitteleuropa salon orkester, Orchestra Sinfonica G. Verdi-Trieste, Alfredo Lacosegliaz, Vlado Kreslin, Gino D'Eliso, Bruno Lightman, Tosca, Tinkara, Tamara Obrovac, Vladko Stefanovski, Paola Chiabudini, Marko Feri, Valter Sivillotti, Martina Feri, Sandro Massimini, Daniele D'Agaro, Claudio Cojaniz. Nastopil je na raznih festivalih in koncertih v Bostonu, Berlinu, Beogradu, Rimu, Avellinu, Ljubljani, Benetkah, Torinu, Livornu, Bologni, Reggio Emilii, Anconi, Castelfidardu, Genovi, Cinqueterre, Trstu, Gorici, Vidmu in Pordenonu. Veliko je tudi gostoval v Avstriji, Bosni, Srbiji, Madžarski, ZDA, Nemčiji, Belgiji, Švici in na Hrvaškem.

Piero Purič je študiral violino na konzervatoriju »G. Tartini« v Trstu pod vodstvom Federica Agostinija in kasneje nadaljeval študij saksofona pri Ediju Meoli, Gabrielu Centisu in Neviu Zaninotti. Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Gianluigiju Trovesiju, Robertu Bonisoli, Florianu Bramböcku, Petru Epsteinu, Amedeu Tommasiju in Quartettu Accademia. Sodeloval je s priznanimi umetniki, orkestri in ustanovami, kot so Etnoploč, Aleksander Ipavec, Matej Špacapan, Vlado Kreslin, Tamara Obrovac, Karen Asatrian, Emil Kristof, Claudio Cojaniz, Brenda Rattray, Severina, Fabio Mini, Goran Krmac, Flavio Davanzo, Riccardo Morpurgo, Luca Colussi, Dej še’n Litro, D-fact, Sami Hawat, Donald TrumpeT, Niente Band, Paolo Rossi, Vinicio Capossela, Bebo Storti, Pupkin Kabarett, Pihalni orkester ‘’Città di Gorizia’’.

Matej Špacapan, akademski glasbenik, trobentar, dirigent, učitelj glasbe, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1993. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Stanku Arnoldu, Pierru Thibaudu, Boju Nilssenu in Pauli Holcomb. Sodeloval je z različnimi umetniki, skupinami in orkestri, kot so Etnoploč, UNIKUM universitaetskulturzentrum, Daniele D'Agaro, Karen Asatrian, Emil Kristof, Tomaž Nedoh, Francesco Salvi, The Original Klezmer Ensemble, Magnifico, Vlado Kreslin, Aleksander Ipavec, Tamara Obrovac in Pupkin Kabarett. Nastopil je na raznih gostovanjih in koncertih v Italiji, Avstriji, Srbiji, Rusiji, Nemčiji, Kanadi, ZDA ter na Madžarskem in Hrvaškem.



"Čezmejni trio Etnoploč na novem albumu širi območja svojih glasbenih interesov, ne le v zemljepisno širino in dolžino, marveč tudi v zgodovinsko globino. Tako v skladbi Dance slišimo portativ, zelo posebno glasbilo velikega slikarja in izumitelja Leonarda Da Vincija. Tak skok v preteklost nas ne sme čuditi, če količkaj poznamo modus operandi radožive zasedbe, ki veselo čofota po luži, v katero so se stekle malone vse svetovne muzike in tradicije. Za člane Etnoploča, vse po vrsti izjemne virtuoze z občutkom za poslušanje soglasbenikov, so namreč vse godbe enakovredne in enakopravne, zato jih vse po vrsti godejo in nažigajo z neznanskim guštom. Ipavec, Purich in Špacapan 
srčno in zagnano brišejo geografske in ideološke meje, skačejo čez zidove in tihotapijo muzike iz vseh koncev in krajev v zapeljivo in samosvojo mešanico. Vse skladbe so posnete tako, kot jih trio odigra v živo, in vsi zvočni učinki so ustvarjeni med samim igranjem, za kar je poskrbel tehnik in snemalec Borut Čelik kot svojevrstni četrti član benda. V muziki tria Etnoploč se Vzhod druži z Zahodom, danes z včeraj, Balkan z bluesom, polka z ario... Dve krasni, melanholični skladbi (Andranic Pasha ter Once in the secret garden) je napisal armenski skladatelj Karen Asatrian, Attese je napisal Piero Purich in trojica jo je posnela kar na borjaču pred Aleksandrovo hišo, skladbo Terra sospesa člani opišejo kot »lebdečo zemljo, kjer je vse je narobe, nič ni fiksno« … Tako kot nič ni fiksno v omamnih in pretkano aranžiranih skladbah, ki vas takoj prevzamejo in premaknejo v drugačno čutenje časa in prostora. Brisanje (navideznih) mej tako postane risanje novih zvočnih in miselnih ozemelj, ki jih – vsaj takrat, ko poslušamo Etnoploč – naseljujejo boljši ljudje in boljše muzike od teh, s katerimi nam je dano živeti v vsakdanjem življenju." Mario Batelić, recenzija ob izidu plošče Etnoploč (2018)


Zgoščenke: Pre… prosto / Semplicemente… troppo liberi (2005), Across the border (2011), Etnoploč (2018). Samostojni koncerti in festivali na evropskih odrih in klubih: MantovaJazz (Italija), Festival Lent 2011 (Slovenija), Udine Jazz (Italija), Szentgotthard jazz festival (Madžarska), Rosenthal EtnoFest (Avstrija), Sankt Jakob Folk Musik (Avstrija), Domžale EtnoRock Festival (Slovenija), Premio Andrea Parodi – Quartu Sant’Elena (Cagliari, Italija), MEI-Faenza (Italija), Tavagnacco Jazz Festival (Udine, Italija), Across the Border (Gorizia, Italija), TriesteLovesJazz (Italija). Sodelovanja z nekaterimi pomembnejšimi imeni in organizacijami slovenske in svetovne glasbene scene: Vlado Kreslin, Tamara Obrovac, Extra3, Karen Asatrian, Emil Krištof in Universitaetskulturzentrum UNIKUM.


Program bo izpeljan ob upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ za preprečevanje in 
širjenje okužbe z virusom Covid-19. Zaščitimo sebe in druge. 

V primeru slabega vremena, koncerti odpadejo.

Vstop prost.


Koncert je organiziran v sklopu poletnih prireditev Mestne občine Nova Gorica:

MONG z napisom MALI

GP 325X80

GO 2025 ECOC color MIKRO

http://www.youtube.com/watch?v=I_LneYA2kn8

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy