KOLEDAR DOGODKOV

CVETJE V JESENI, izviren slovenski muzikal

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

CVETJE V JESENI

.

Muzikal je nastal po povesti Ivana Tavčarja. Pripoved se začne v Ljubljani, kjer Janez, mestni odvetnik, trem damam pripoveduje o ljubezni svojega življenja. V začetku krize srednjih let, naveličan ponudb puhloglavih mestnih lepotic, se odloči, da po dolgem času obišče bratranca Boštjana, ki vodi domačijo na Jelovem brdu pod Blegošem. Tam se mu oko ustavi na Boštjanovi hčerki Meti, ki je med njegovo odsotnostjo zrasla v prelepo mlado žensko. Med njima vzklije ljubezen, a drug pred drugim tajita močna čustva. Preden bi si jih lahko izpovedala, mora Janez zaradi dela nazaj v kotlino.

V Ljubljani Janezu misli nenehno uhajajo k Meti, razmišlja celo o tem, da bi jo vzel za gospodinjo, a meščansko okolje kmečkega dekleta ne bi sprejelo z odprtimi rokami. Rešitev iz zagate mu ponudi bratrančev hlapec Danijel, svetuje mu, naj kupi Mlačanovo kmetijo na Jelovem brdu, se tja preseli in vzame Meto za ženo. Janez res kupi posestvo in svojo odločitev odide sporočit na Jelovo brdo. Ko zaupa novico Meti, ta najprej pomisli, da si je Janez našel drugo nevesto. Vendar pa, ko ji Janez pove, da si za ženo želi prav njo, Meta od prevelike sreče umre. Janez se nikoli ne poroči, saj je Meta njegova edina ljubezen.

Zgodba se zaključi z vrnitvijo k pogovoru pripovedovalca z mestnimi gospemi in k čustvenim pozivom k ljubezni do slovenske zemlje.


glavna-zasedba


Kot musical je bila zgodba na odru Ljubljanskih Križank uprizorjena prvič. Scenarij zvesto sledi izvirniku, čeprav se v besedila igrivo tihotapijo tudi odsevi današnjega časa. Avtorska glasba vzbuja nostalgijo in budi romantična čustva. Glasovi znanih slovenskih pevcev, ki smo jih sicer vajeni v povsem drugačnih vlogah, nikogar ne bodo pustili ravnodušnega.

»Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet. Če me hočete poslušati, vam razgrnem vse.« Ivan Tavčar

Povest lahko v celoti preberete tukaj.

cvetje v jeseni fb02


REŽIJA: Vojko Anzeljc
SKLADATELJ: Matjaž Vlašič
AVTOR LIBRETA IN DRAMSKEGA BESEDILA: Janez Usenik
ORKESTRATOR: Anže Rozman
KOREOGRAFIJA: Miha Krušič
PRODUCENT: Miša Stanko Lukašev
IZVRŠNI PRODUCENT: Gorazd Slak
V NASLOVNIH VLOGAH: Matjaž Robavs, Nina Pušlar, Jure Ivanušič, Maja Martina Merljak, Alenka Kozolc Gregurić, Domen Križaj, Marjan Bunič in drugi

Sponzorji:
Adriatic Slovenica
Alpina, tovarna obutve, d.o.o.
Hiša vin EMINO

Cena: 20 € v predprodaji do 19. oktobra 2015
           25 € redna cena po 19. oktobru 2015

           

Uradna spletna stran: http://www.cvetje-v-jeseni.si/

http://youtu.be/6CZD8jDO_pA

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy