KOLEDAR DOGODKOV

INFERNO, r. V. Möderndorfer (Slovenija, 2014)

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

TA VESELI DAN pasica 300x250

7 INFERNO
Inferno

Slovenija, 2014, 89 min.

Na Ta veseli dan kulture tudi Kulturni dom Nova Gorica z brezplačno ponudbo odpira svoja vrata in vabi na ogled filma slovenskega Inferno. Brezplačne vstopnice dobite na blagajni KUlturnega doma Nova Gorica.

režija Vinko Möderndorfer
scenarij Vinko Möderndorfer
fotografija Mirko Pivčević
montaža Andrija Zafranović
igrajo Marko Mandić (Mare), Medea Novak (Sonja), Marko Bukvič (Marko), Lara Volavšek (Andrejka), Renato Jenček (Vladimir), Jernej Šugman (direktor Kirov), Jana Zupančič (medicinska sestra Jana), Sebastian Cavazza (moški v obleki), Silva Čušin (soseda)
produkcija Forum Ljubljana, Kinorama, Sektor Film, Delirium, RTV Slovenija
festivali, nagrade (izbor) Portorož 2014
distribucija Cinemania group


zgodba
V ospredju je mlada brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok. Njihovo življenje se je zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici. Vse kaže, da ni izhoda. Da se posameznik ne more boriti proti krivici, proti nesreči, proti nevidni oblasti kapitala …


izjava avtorja (film še ni bil javno prikazan)
"V današnjem svetu je vse več znakov, da je svet inferno. Seveda pa pri Infernu nikakor ne gre za abstraktno premlevanje o peklu in zlu, gre za povsem konkretne družbene, politične razmere, v katerih se je znašel svet s svojo požrešno in nenasitno globalno kapitalistično pošastjo. Da bi izpovedal vso nemoč, s katero se vsako jutro prebujajo milijoni, sem se dotaknil ene same zgodbe. Zgodbe mlade družine, ki si želi samo preživeti."
Vinko Möderndorfer, režiser in scenarist

režiser
Vinko Möderndorfer se je rodil leta 1958 v Celju. Je uveljavljen režiser in pisatelj. Diplomiral je iz gledališke režije na AGRFT. Režira tudi gledališke in operne predstave ter televizijska dela. Njegov filmski prvenec Predmestje (2004) je bil premierno prikazan na beneški Mostri, takoj zatem pa še v Montrealu. Sledilo je bogato festivalsko življenje, med katerim so ga vabili tudi na tako prestižne festivale, kot sta tisti v Karlovih Varih in v Cannesu, prejel pa je več mednarodnih nagrad (Montpellier, Annonay, Palić ...). Prestižna filmska revija Variety mu je podelila naslov »critics’ choice« za leto 2005. Tudi njegov drugi celovečerec, film Pokrajina št. 2, je bil premierno prikazan na beneški Mostri. Kasneje je na svoji festivalski poti prejel osem mednarodnih in nacionalnih nagrad ter bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja leta 2009. Med čakanjem na realizacijo tretjega celovečerca, Inferna – ta bo premierno predstavljen na letošnjem portoroškem festivalu – je posnel kratki film Kandidatka in šofer (2010). Je tudi eden najpomembnejših sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev, dobitnik številnih nagrad, od Borštnikove nagrade za režijo predstave Potujoče gledališče Šopalovič L. Simoviča (1986), Župančičeve nagrade mesta Ljubljana za zbirko novel Krog male smrti (1994) do nagrade Prešernovega sklada za knjigo novel Nekatere ljubezni (2000) ...

http://www.youtube.com/watch?v=otT4GEe8B_k

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy