KOLEDAR DOGODKOV

DVOJINA, r. N. Gazvoda, Slovenija, 2013

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

DVOJINA, r. N. Gazvoda

Dvojina
Slovenija, 2013, 102 min

režija Nejc Gazvoda
scenarij Nejc Gazvoda, Janez Lapajne
fotografija Darko Herič
glasba Monkey Cup Dress 
montaža Nejc Gazvoda, Janez Lapajne, Marina Andree Skop
igrajo Nina Rakovec, Mia Jexen, Nataša Barbara Gračnar, Jure Henigman, Tilen Lapajne, Tina Vrbnjak, Marjan Brulc, Branko Čakarmiš
produkcija Triglav film
festivali, nagrade Portorož 2013: vesna za najboljšo igralko, vesna za najboljšo glasbo; Karlovi Vari 2013
distribucija FIVIA – Vojnik


zgodba
Dva jezika. Dva zaljubljenca. Ena skrivnost. Zaradi tehničnih težav letalo na poti iz Danske v Grčijo pristane na slovenskem letališču. Med potniki je Iben, tiha mlada lepotica. Med prevozom potnikov v ljubljanski hotel naveže stik s Tino, ki se med poletjem preživlja kot voznica minibusa. Iben si želi spoznati Ljubljano in Tina ji ustreže … Iskrena zgodba o dveh, ki se spoznata v povsem neprimernem trenutku, a sta navkljub temu malce srečnejša.

komentar
"S tega vidika je slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija, pod katero sta se podpisala režiser in Janez Lapajne, »tipičen« slovenski film, toda naravna igra vseh nastopajočih, liričen snemalni slog in uporaba glasbe kot univerzalne govorice (film odpre prizor v slogu Magnolije, v katerem vsi prepevajo pesem Cold Hearts kopenhagenskega dvojca Monkey Cup Dress) poskrbijo, da se med ogledom nikoli ne dolgočasimo. Morda pa bo prav Gazvodi uspelo spremeniti naše dojemanje tišine v slovenskih filmih, ki smo jo do zdaj enačili z dolgčasom? Dvojina je, podobno kot Izlet, pristen slovenski film o mladih in za mlade, ki bo mladim celo všeč, predpogoj za to pa je, da se otresete predsodkov do slovenskega filma in do različnih oblik spolne usmerjenosti. [...] V primerjavi z Izletom pa je Dvojina veliko bolj optimističen in veder film. Pravzaprav gre za enega najbolj optimističnih domačih celovečercev (ki nam povrhu vsega postreže še z enim najnežnejših poljubov v zgodovini slovenske kinematografije)."
Klemen Černe, Siol.net

režiser
Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Od rane mladosti je vseskozi ustvarjalno razpet med filmom in literaturo. V srednji šoli je objavil zbirko kratkih zgodb z naslovom Vevericam nič ne uide, za katero je leta 2005 in 2006 prejel več nagrad (Fabula, Zlata ptica). Obenem je avtor treh romanov, od katerih so se vsi uvrstili na seznam za nagrado kresnik. Končal je študij filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Za svoj diplomski film Kanček sreče (2008) je prejel Prešernovo nagrado. Uspešen je tudi kot scenarist, saj je z It is easy prejel nagrado za najboljši scenarij kratkega filma na Grossmanovem festivalu (2009). Istega leta je kot koscenarist sodeloval pri celovečernem projektu Janeza Lapajneta Osebna prtljaga. Celovečerni prvenec Izlet (2011) ga je vzpostavil kot osrednji glas njegove generacije. Ima bogato mednarodno festivalsko življenje in je prejel več nagrad. Dvojina je njegov drugi celovečerec.

http://www.youtube.com/watch?v=_3tJp5R3SFE

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy