KOLEDAR DOGODKOV

SREČANJE Z GLASBENIKOM ROHANOM DASGUPTO

Glasbena šola Nova Gorica

Rohan Dasgupta splet

.

VABLJENI NA UVODNO PREDAVANJE:

ob 16.00, Glasbena šola Nova Gorica
Srečanje z umetnikom Rohanom Dasgupto: Predkoncertna predstavitev stare indijske glasbe in sitarja
Ob projekciji in glasbi v živo nam bo glasbenik predstavil starodavne izvore indijske glasbe, posebnosti svojega glasbila ter nam tako približal program večernega konerta. 

Začetki severno-indijske klasične glasbene tradicije segajo v sredino drugega tisočletja pr. n. št., ko so se iz svetih himn pod vplivom tradicionalne glasbe razvile rage in jati. Inštrument sitar se je pojavil veliko kasneje, kot fuzija indijske vine in setarja (perzijske dolgo-vrate lutnje), za kar naj bi bil odgovoren Amir Khusrau, filozof, poet in glasbenik 13. stoletja.

Rohan Dasgupta
je rojen v Kalkuti in je eden najpomembnejših predstavnikov mlade generacije severno-indijske glasbene tradicije, ki ga je za svet glasbe navdihnil in vanj tudi uvedel Abdul Halim Jaffer Khan, njegov učitelj sitarja pa je bil od mladih nog tudi Hara Shankar Bhattacharya. Že vrsto let nastopa po vsem svetu in je posnel že veliko zgoščenk z željo, da bi svetu prikazal globino in tradicijo neverjetne indijske glasbe. Kot glasbenik je dozorel in razvil samosvoj meditativni slog igranja na to tradicionalno indijsko glasbilo. Z dinamično odrsko prezenco in skromno osebnostjo se je izkazal na uglednih glasbenih festivalih po Indiji, pa tudi v Evropi, Rusiji in Južni Ameriki, med drugim je bil prejemnik štipendije indijske vlade. Po uspešni izdaji solo albuma  Sages (Modreci) trenutno nastaja njegov meditativni album »Ohm«.

Vstop prost.



Več o Rohanu Dasgupti ...

Več o večernem koncertu …

Več o koncertih …

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy