Otroške likovne ustvarjalnice

V Mestni galeriji Nova Gorica že vrsto let skrbimo za populariziranje vizualne umetnosti tudi med otroki in mladimi s skrbno izbranim pedagoškim programom. Ob aktualnih razstavah organmiziramo vodene oglede in delavnice za predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko populacijo. Namen pedagoško-galerijskih dejavnosti je učence naučiti opazovanja in približati galerijo kot prostor, kjer je predstavljena umetnost. Poleg tega pa otroci vseh starostnih stopenj pod vodstvom domačih likovnih umetnikov na brezplačnih ustvarjalnicah razvijajo svojo ustvarjalnost, estetsko zaznavanje, komunikacijo, ročne spretnosti in spodbujajo domišljijo. Zadovoljstvo otrok in njihovih mentorjev nas utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti. To je za nas velika vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje nadaljujemo to pomembno poslanstvo, ki udeležence doživljajsko obogati in ob strokovnem vodstvu pomaga pri razvijanju likovne govorice. 

Otroške likovne ustvarjalnice v sezoni 2016/17

  • 3.—17. oktober 2016

Mojca Valič: Likovno-lutkovna delavnica

Ob Tednu otroka in Lutkovnem letu Kulturni dom Nova Gorica v Mestni galeriji Nova Gorica otrokom z Goriškega območja podarja 11 likovnih ustvarjalnic,ki pod mentorstvom Mojce Valič iz papirja izdelujejo ploske lutke na palici. 

  • 14.—22. december 2016

Ivan Rob: Izdelovanje voščilnic in prazničnih okraskov
Leto 2016 bomo v Mestni galeriji Nova Gorica zaključili z otroškimi ustvarjalnicami, kjer bodo udeleženci pod vodstvom Ivana Roba izdelovali čimlepše okraske za božično jelko ali pa voščilnice, s katerimi bodo polepšali praznike staršem, prijateljem, sorodnikom...

  • 13.—24. februar 2017

Ana Zavadlav: Ilustracija
Naša prva delavnica v letu 2017 bo namenjena spoznavanju ilustracije. Delavnico bo vodila ilustratorka in dobitnica priznanja Hinka Smrekarja Ana Zavadlav iz Solkana. Najprej bodo otroci poslušali kratko zgodbo, nato pa bodo slišano z risbo prelili na papir.

  • 3.—14. april 2017

Petra Doljak: Od odpadka do modnega dodatka
V otroških delavnicah RE.DO, ki jih bo vodila Petra Doljak, oblikovalka ponovne uporabe, geografinja, okoljevarstvenica in krasoslovka, bodo otroci raziskovali neskončne možnosti ponovne uporabe, se učili različnih ročnih spretnosti in uporabe orodji, spoznavali vrste odpadkov ter ustvarjalno in uporabno razmišljali.
Otroci so radovedni, neobremenjeni, pogumni, ustvarjalni in vidijo možnosti, ki se odraslim že skrivajo. Ne potrebujejo dragih in kompleksnih igrač za kvalitetno preživljanje časa ... potrebujejo le nekaj osnovnih pripomočkov (npr. škarje, barve in lepilo) in ustrezno vodeno znanje. Kar ustvarijo je vedno znova edinstveno, uporabno in na trenutke presenetljivo.
Ko otrokom ponudimo možnost ustvarjanja iz ponovne uporabe, jih privadimo na delovanje, ki temelji na raziskovanju okolja - razpoložljivih sredstev, kreativnega razmišljanja glede možnosti uporabe le teh sredstev in razvoj ustvarjalnosti, ko posledično to kar ima na razpolago, pretvori v kar si želi ali potrebuje.
Torej delavnica ponovne uporabe RE.DO je namenjena najmlajšim ... saj na mladih svet stoji in izjemno uporabna za starejše!

  • 8.—26. maj 2017

Mojca Valič: Frotaž ali odtiranka
Poznavanje razlike med gladko – hrapavo,  mehko – trdo, mokro – suho itn. je lahko zabavno. Na likovnih delavnicah pod vodstvom Mojce Valič bodo otroci odkrivali površine različnih materialov v grafični tehniki frotaža ali odtiranke ter se pri tem seznanili z likovnim pojmom tekstura.
(*Odtiranka ali frota je grafična tehnika, pri kateri so lahko matrice vse reliefne površine, ki jih najdemo v okolju (lubje, les, kamen, omet, mreže, listje …). Nanje položimo tanek list papirja in s kredo, ogljem, grafitom,… enakomerno kopiramo njihovo površino.)

Informacije o otroških likovnih ustvarjalnicah: 

Mateja Poljšak Furlan 

T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija(at)kulturnidom-ng.si 

Arhiv ustvarjalnic:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy