POGLED / A LOOK 7

Pogled 7 IZSEK m

Pogled 7. Pogled na slovensko likovno umetnost doma in v zamejstvu: Popolnoma sveže

bienalna razstava
9.-30. 1. 2015

Fotografije


Sodelujoči umetniki

Beatrix BAKONDY, Primož BIZJAK, Suzana BRBOROVIĆ, Matija BRUMEN, Tina DOBRAJC, Katja FELLE, Jernej HUMAR, Sanela JAHIĆ, Blanka KEFER, Aleksij KOBAL, Kensuke KOIKE, Peter KOŠTRUN, Robert LOZAR, Jure MARKOTA, Ira Niero MARUŠIČ, Jasmina NEDANOVSKI, Uroš POTOČNIK, Iva TRATNIK.Pogled 7 - bienalna razstava

Sedma bienalna razstava »Pogled na slovensko likovno umetnost doma in v zamejstvu: Popolnoma sveže« predstavlja logično nadaljevanje prejšnjih izdaj in temelji na enakih izhodiščih kot doslej. Pri realizaciji razstave tokrat sodelujejo štiri izbrane slovenske regionalne galerije: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (kustosinja in vodja projekta: Barbara Rupel), Galerija sodobne umetnosti, Celje (kustosinja Maja Hodošček), Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (kustosinja Andreja Hribernik) in Mestna galerija Nova Gorica (kustosinja Pavla Jarc).

Kot je ob odprtju razstave, ki je bila v oktobru premierno na ogled v Lamutovem likovnem salonu, v Kostanjevici na Krki povedala kustosinja galerije Barbara Rupel, se kustosi, »zaposleni v teh galerijah, ob drugih muzejsko-galerijskih nalogah trudijo po lastnih močeh in možnostih, da bi redno spremljali aktualna dogajanja na področju sodobne likovne umetnosti v svojih okoljih, primerjalno pa tudi v širši domovini in tujini. Strokovno preverjene aktualne dosežke, ki naj bi bili nekoč potencialni segmenti regijsko in širše zaznane kulturne dediščine, naj bi redno, preko strokovno pripravljenih razstav, predstavljali in posredovali javnosti. Eno takih možnosti ponuja prav zasnova te bienalne razstave, saj naj bi bil prav s sodelovanjem kustosov več regijskih galerij omogočen kar se da verodostojen vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.«

Splošni pogoji za sodelovanje na razstavi Pogled: na bienalni razstavi Pogled se predstavljajo likovni umetniki, ki jih izberejo določeni kustosi sodelujočih regionalnih galerij. Vsak kustos ima nalogo, da izbere po eno likovno delo štirih ali največ petih umetnikov, ki živijo in ustvarjajo ali izhajajo iz območja delokroga posameznih galerij in tistih predelov Slovenije, ki jih v tem projektu ne pokriva nobena galerija. Na razstavi so predstavljena najkvalitetnejša dela avtorjev različnih umetniških praks, ki so nastala v zadnjih dveh letih in so ubrana na določeno temo, ki se tokrat glasi “Popolnoma sveže”. Na vsaki razstavi je izbrano eno likovno delo katerega avtor je nagrajen s samostojno razstavo v naslednjem letu. Letos je nagrada pripadla Saneli Jahić, ki se na razstavi predstavlja z večmedijsko instalacijo Tempo, tempo.

Takšna pregledna, regionalno zasnovana razstava ponuja možnost, da se iz posamezne regije izpostavi perspektivne umetnike, ki vsak na svoj način, (v različnih medijih), delujejo znotraj širokega polja sodobnih vizualnih umetnosti, reflektirajo družbena vprašanja v najširšem smislu in nas vzpodbudijo k premišljevanju o vlogi umetnosti v sodobni družbi. Obenem je takšna razstava tudi priložnost za soočanje različnih umetniških pristopov in praks, preizpraševanje o trenutnem stanju v sodobni slovenski ustvarjalnosti ter vzpostavitev dialoga tako med umetniki kot kustosi.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy