RAZSTAVA

FIVE LADIES / PET DAM

Five ladies / Pet dam
mednarodna slikarska razstava
11. 1.-1. 2. 2019

Razstavljajo:
Sevda Chkoutova (Bolgarija-Avstrija)
Inma Fierro (Španija)
Alexandra Roussopoulos (Grčija-Francija)
Lučka Šparovec (Slovenija)
Morgan Tipping (Velika Britanija)

Kurator: Brane Kovič

Katalog

Fotografije

O umetnicah

Sevda Chkoutova
Rojena 1978 v Sofiji (Bolgarija), kjer je obiskovala Srednjo šolo za uporabno umetnost in nato na Novi bolgarski univerzi študirala zgodovino umetnosti in študij nadaljevala na dunajski Univerzi. Na Dunaju se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost (1998-2002) in diplomirala iz slikarstva. Leto dni v Chicagu (ZDA), ob  samostojnih in skupinskih razstavah večkrat nagrajena v Avstriji in Nemčiji.

Inma Fierro
Rojena 1985 v Sevilli (Španija). Študirala na Univerzi v Sevilli in študij nadaljevala na Akademiji lepih umetnosti Univerze v Barceloni, kjer je 2010 tudi magistrirala. Izpopolnjevala se je v Firencah, Berlinu in Bruslju. Prejela je številne nacionalne nagrade, samostojno je razstavljala v domovini in tujini, sodelovala je na več skupinskih razstavah v Španiji, ZDA, Braziliji in na Portugalskem.

Alexandra Roussopoulos
Rojena 1969 v Parizu. Študirati je začela v Londonu (Heatherley School of Art in Camberley School of Art), nato se je vpisala na Akademijo lepih umetnosti v Parizu, kjer je diplomirala. Samostojno razstavlja od 1998, sodeluje na skupinskih razstavah in simpozijih po Evropi, Ameriki in na Kitajskem. Za svoje slikarstvo je bila večkrat nagrajena, od 2010 se ukvarja tudi s pedagoškim delom.

Lučka Šparovec
Rojena 1984 v Kranju. Slikarstvo je študirala na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani (2005-2010), kjer zdaj zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejela več študijskih priznanj in študentsko Prešernovo nagrado ALUO. Samostojno je razstavljala v Sloveniji in Avstriji ter sodelovala na številnih skupinskih razstavah v  Evropi, Ameriki in Aziji.

Morgan Tipping
Rojena 1982 v Londonu. Študirala na londonski umetnostni šoli Byam Shaw, kjer je diplomirala leta 2006. Deluje na področju slikarstva, videa in performansa. Ob lastnem umetniškem delu se intenzivno ukvarja s poučevanjem v raznih skupnostih in šolah. Sodelovala je na številnih razstavah v Veliki Britaniji, Španiji, ZDA in Singapurju. V letih 2013-2014 je bila med drugim rezidenčna umetnica v Škofji loki.


Mednarodna razstava Five Ladies želi predstaviti izbor slikarskih del petih umetnic iz različnih evropskih držav, ki vsaka na svoj način udejanjajo osebne poetike oziroma diskurzivne variacije slikarskega mišljenja v sodobnem času in prostoru. Svežina idej, poglobljena refleksija potencialov likovne govorice in njena analitična tematizacija nas soočajo z raznolikimi nagovori, ki nas pritegnejo s svojo estetsko dognanostjo, formalno inventivnostjo in širokim razponom pomenskih odtenkov. Razstavljena dela lahko sprejmemo tudi kot prepričljivo alternativo prevladujoči usmeritvi tistega segmenta sodobne umetnosti, ki gradi na dematerializaciji umetniškega predmeta in njegovi zamenjavi z efemernimi simulakri virtualne resničnosti.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy