RAZSTAVA

w podtaknjeci

Aleksij Kobal: Podtaknjenci
slike
12. 4.–10. 5. 2019

Katalog

Fotografije

O umetniku:
Aleksij Kobal je bil rojen 23. oktobra 1962 v Kopru. Leta 1986 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Janezu Berniku. Podiplomski študij iz slikarstva je zaključil leta 1993 pri profesorici Metki Krašovec. Za likovno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad, med drugim leta 2016 Nagrado Prešernovega sklada. Živi in dela v Ljubljani, kot svobodni umetnik.


Po dobrih desetih letih se v Mestno galerijo Nova Gorica s samostojno razstavo vrača Aleksij Kobal. Čeprav smo dela umetnika, ki sodi med najvidnejše slikarje srednje generacije, v sklopu skupinskih predstavitev v teh letih pri nas videli že nekajkrat, pa nas z vsakim novim obdobjem, z vsakim novim ciklusom slik, posebej tistimi, ki jih je naslikal v zadnjem letu nemalo preseneča.

Aleksij Kobal ima za seboj obsežen in raznolik slikarski opus, v katerem se vseskozi zrcali neomajna vera v moč in sporočilnost slikarske podobe. »Njegov slog je seveda prepoznaven in je značilen tudi za slikarska dela, ki nastajajo zadnjih pet let, vendar nikakor ne moremo govoriti o kakršnem koli ponavljanju slikovnih vzorcev, ki jih niza in upodablja na svojih platnih. Nikakor ne moremo govoriti o ponavljanju tematike, vsebine in sporočila upodobljenih »objektov«, ki se v velikem številu širijo, zapolnjujejo ali celo »brstijo« v brezzračnem prostoru slike, kot da bi avtor skušal zapolniti (izpolniti, izpopolniti) prostornino naslikane podobe od roba do roba, od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Ti objekti so nekakšni lebdeči mehurji, stekleni baloni ali svetlo temne geometrije, arhitektura, diagonale in premice, ki izražajo nekakšno tesnobo in občutek izgubljenosti. Vendar naslikani objekti zanikajo »praznino« platna, saj iz slike vznikajo svetlobni vrči, vaze in buče in velikanske trombe, ki napovedujejo prihod novega sveta. Nekakšne »cevi«, ujete v arhitektonske mreže, podzemne kletke, zdaj bruhajo čisto svetlobo, figuralni delci teh slik, iz katerih vznikajo plameni in živa luč, pomenijo osvoboditev, veselje, radost in ustvarjalno svobodo, ki jo le stežka primerjamo z deli drugih sodobnih slikarjev. Razstava torej ponuja enkratno doživetje in »odkritje« novega, vedno enigmatičnega Aleksija Kobala,« je zapisal Andrej Medved.

Razstavo Podtaknjenci smo v Mestni galeriji Nova Gorica pripravili v sodelovanju z Galerijo Velenje. »Naj bo ta pomembna razstava priložnost in izziv za nadaljnja povezovanja naših regionalnih galerij, ki že vrsto let v svojem okolju skrbita za vrednotenje slovenske likovne ustvarjalnosti« sta v razstavni katalog, ki je izžel ob tej priložnosti zapisali direktorici Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc, in Festivala Velenje, Barbara Pokorny.

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy