RAZSTAVA

14 Ana Pecar

Ana Pečar: Ko me ni bilo zraven
videoinstalacije
14. 6.–4. 7. 2019

Katalog

Fotografije

O umetnici:

Ana Pečar (1977) je umetnica mlajše generacije, ki se ukvarja z videom, zvokom, performansi in vidžejanjem. Po zaključenem študiju v Washingtonu, ZDA na Concoran School of Art (1997–1998) je leta 2005 diplomirala še na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Aktivna je tako na slovenskem kot na mednarodnem umetniškem prizorišču, saj se udeležuje različnih razstav in festivalov novo medijske umetnosti ter umetniških rezidenčnih programov. Svoje znanje izpopolnjuje na umetniških delavnicah doma in v tujini, prejela pa je tudi več umetniških štipendij. Znanje tudi posreduje saj je 2015 predavala na Forumu o družbeni neenakosti in umetnosti na Royal College of Art v Londonu, 2016 pa na Univerzi v Bolzanu na Forumu o dolgu. Pogosto sodeluje z drugimi umetniki, vključena je bila v več umetniških kolektivov tako doma kot na tujem.


Veliko časa živim v gozdu. Občutim prisotnost mnogih "zakladov", ki tiho dihajo v naravi. Ti zakladi so jasni, čisti in neokrnjeni. Hodim po gozdu in iz zemlje nabiram zaklade. Z očmi in kamero poskušam zajeti medlo svetlobo, ki jo sevajo.
Ker ne slišimo premikanja planetov, vesolja, menimo, da ta zvok ne obstaja. Zakladi v gozdu so me naučili skromnosti in zavedanja, da smo le mali del igre, ki jo igra vesolje. Nekaj prostranega in velikega obstaja onkraj malega sveta, ki ga občutim. Zato s kamero zbiram zaklade, ki potujejo skozi rahlo gibanje zraka, vonj zemlje, komaj slišne zvoke in svetlobne žarke.

Ana Pečar

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy