Flores Musicae 2018

Festival srednjeveške in renesančne glasbe

 Festival     Italiano         English    

Festival Flores Musicae bo v začetku jeseni ponovno s pisanim programom obarval prizorišča na Goriškem. Na uvodnem koncertu bo slovenska skupina Makalonca uzvočila najstarejše pesmi slovenske glasbene tradicije. Nemška pevka Sabine Lutzenberger se po več letih vrača in bo tokrat v duetu z Norbertom Rodenkirchnom oživila srednjeveške mistične speve mojstra Frauenloba. Zadnja dva koncerta pa bosta posvečena italijanski glasbi okrog leta 1500: skupina La Lyra bo v "dvojnem" duetu predstavila repertoar severnoitalijanskih frottol, italijanska skupina Ricercare Antico pa njihove sakralne različice – laude.

Pred koncerti bodo v sklopu festivala organizirani tudi brezplačni vodeni ogledi biserov goriške kulturne dediščine: Grad Kromberk, Frančiškanski samostan Kostanjevica in cerkev sv. Križa v Kojskem.

GRAD KROMBERK
Grof Coronini von Cronberg je svojo graščino, danes znano kot grad Kromberk, dal zgraditi v začetku 17. stoletja. Tipična renesančna zgradba je postavljena na temeljih gradu iz 13. stoletja, sestavlja jo osrednje skorajda kvadratno poslopje s štirimi kvadratnimi vogalnimi stolpi. Z graščino, obsijano s soncem, ki jo mehko obkrožajo vinogradi, upravlja Goriški muzej. V njej skrbi za umetnostnozgodovinsko zbirko in postavlja številne razstave.
Začetek ogleda ob 19. uri.

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN KOSTANJEVICA
Leta 1623 je dal grof Matija Thun na svoje stroške postaviti cerkev, v katero je prenesel Marijino podobo. Na njeni vzhodni strani je zrastel majhen samostan, ki so ga naselili karmeličani. Cerkev in samostan, ki sta leta 1811 prešla v roke frančiškanom, stojita na čudoviti legi nad mestom, na vzpetini, poraščeni s kostanjevim gozdom, po katerem je kraj dobil ime. V samostanu so hranjeni posmrtni ostanki zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov, bogata knjižnica in rožni vrt burbonk.
Brezplačen voden ogled po grobnici Burbonov in Škrabčevi knjižnici v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica. Začetek ogleda ob 19. uri.

CERKEV SV. KRIŽA V KOJSKEM
Na vzpetinici nad Kojskim z dih jemajočimi pogledi na briške griče stoji mala gotska cerkvica. Nenavaden zvonik spominja na majhno utrdbo in se zaključuje s cinami, znacilnimi za Brda. Notranjost skriva dva sijajna baročna stranska oltarja in freske, biser cerkve pa je glavni poznogotski krilni oltar iz leta 1515. Pred cerkvijo je ohranjen stolp tabora, zgrajenega v času turških vpadov v 16. stoletju. V objemu sadnih dreves in vinske trte so zbrani zakladi izjemnih umetniških vrednosti.
Brezplačen voden ogled cerkve svetega Križa. Začetek ogleda ob 17. uri.


Vabljeni torej na koncerte srednjeveške in renesančne glasbe,
ki bodo v dialogu z biseri goriške kulturne dediščine čisto posebno glasbeno doživetje.Umetniško vodstvo: 

Bor Zuljan


Vodja projekta: 
Pavla Jarc

Koordinatorka projekta:
Barbara Poša Belingar
T + 386 5 335 40 13
M + 386 41 775 089
E pr@kulturnidom-ng.si
W www.kulturnidom-ng.si


Info:

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
SI - 5000 Nova Gorica

Partnerji:
Mestna občina Nova Gorica 
Občina Brda 
Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Društvo DRAMSAM Centro Giuliano di musica antica
Mednarodni festival Musica Cortese

logoMONG z napisom jpg     Grb ObcinaBrda Barvni ZSO 

BRDA turizem logo slo M

Vila Vipovze

Dramsam2 Musica Cortese 1
Medijski sponzorji:

Radio Robin 
Radio Koper

* * *

ARHIV: 
Flores Musicae 2017
Dnevi stare glasbe 2016

Dnevi stare glasbe 2015
Dnevi stare glasbe 2014
Dnevi stare glasbe 2013
Dnevi stare glasbe 2012

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy