Flores Musicae 2020

FM2020 600x400px SLO

                  Festival                Italiano                English           Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae letos praznuje deseto obletnico! Od začetka leta 2011 pod imenom Dnevi stare glasbe se je tako med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 50 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in našo regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi.

Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

Da bo slavje ob 10. obletnici festivala primerno, letos med 17. in 20. septembrom 2020 prirejamo tri koncerte z vodilnimi mednarodnimi izvajalci. Skupina Musica Cubicularis pod vodstvom slovenskega specialista za staro glasbo Domna Marinčiča bo otvorila festival z glasbo v Ljubljani delujočega skladatelja Isaaca Poscha, aktivnega ravno v času nastanka čudovite Vile Vipolže, ki bo to svečanost tudi gostila. Skupina Tasto Solo se bo po več letih vrnila ter z novim virtuoznim in subtilnim programom okrog pevke Anne Inglese napolnila cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici. Za zaključek bo poskrbela zasedba Dialogos, pod vodstvom hrvaške specialistke za srednjevško glasbo Katarine Livljanić, ki bo nastopila v stolnici Sv. Hilarija in Tacijana (Gorica, Italija). Za omenjeni koncert je obvezna predhodna rezervacija preko e-naslova dramsamcgma@gmail.com.

                                                                                     Bor Zuljan,
umetniški vodja festivala

 Koncerti srednjeveške in renesančne glasbe so v dialogu z biseri goriške kulturne dediščine čisto posebno glasbeno doživetje.


Umetniško vodstvo: 
Bor Zuljan

Vodja projekta: 
Pavla Jarc

Koordinatorka projekta:
Barbara Poša Belingar
T: + 386 5 335 40 13
M: + 386 41 775 089
E: pr@kulturnidom-ng.si
W: www.kulturnidom-ng.si

Info:

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
SI - 5000 Nova Gorica

Partnerji:
Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Društvo DRAMSAM Centro Giuliano di musica antica
Mednarodni festival Musica Cortese

 

Festival omogočajo:
Mestna občina Nova Gorica
Ministrstvo za kulturo
Občina Brda 

logoMONG z napisom jpg     Grb ObcinaBrda Barvni ZSO 

Vila Vipovze

Dramsam2 Musica Cortese 1Medijski sponzorji:

Radio Robin 
Radio Koper

* * *

ARHIV: 
Flores Musicae 2019
Flores Musicae 2018

Flores Musicae 2017

Dnevi stare glasbe 2016

Dnevi stare glasbe 2015
Dnevi stare glasbe 2014
Dnevi stare glasbe 2013
Dnevi stare glasbe 2012

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy