Flores Musicae 2021

FM2021 600x400px SLO

                  Festival                Italiano                English           Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae letos obeležuje enajsto obletnico! Od začetka pod imenom Dnevi stare glasbe se je tako med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano zvrstilo skoraj 55 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in našo regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi.

Eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe daleč od tako imenovanega mainstreama. Vsako leto je v Slovenijo pripeljal vodilne svetovne specialiste in vsakič dal prostor tudi mlajšim ali pa že uveljavljenim slovenskim izvajalcem. Poleg tega je posebno težo dal glasbi povezani s slovenskim ozemljem in tako koproduciral tudi nov program glasbe renesančnega skladatelja in lutnjista Giacoma Gorzanisa, ki je leta 2018 izšel na večkrat nagrajeni zgoščenki pri priznani založbi Arcana (Outhere music).

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se bo v svoji 11. ediciji posvetil ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem. 

Ob 700 letnici smrti enega največjih književnikov vseh časov, Danteja, bomo lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od našega edinstvenega sodobnega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azema; in od staroislandskih legend v izvedbi izjemnega mladega dua Moirai do glasbe angleškega renesančnega "trubadurja" Johna Dowlanda, v izvedbi legendarne Dame Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

                                                                                     Bor Zuljan,
umetniški vodja festivala

 Koncerti srednjeveške in renesančne glasbe so v dialogu z biseri goriške kulturne dediščine čisto posebno glasbeno doživetje.


Umetniško vodstvo: 
Bor Zuljan

Vodja projekta: 
Pavla Jarc

Koordinatorka projekta:
Barbara Poša Belingar
T: + 386 5 335 40 13
M: + 386 41 775 089
E: pr@kulturnidom-ng.si
W: www.kulturnidom-ng.si

Info:

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4
SI - 5000 Nova Gorica

Partnerji:
Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Društvo DRAMSAM Centro Giuliano di musica antica
Mednarodni festival Musica Cortese
Krajevna skupnost Ozeljan-Šmihel
Zavod Kinokašča

Festival omogočajo:
Mestna občina Nova Gorica
Ministrstvo za kulturo RS
Občina Brda 

logoMONG z napisom jpg     Grb ObcinaBrda Barvni ZSO 

kultura logo

Vila Vipovze

Dramsam2 Musica Cortese 1Medijski sponzorji:

Radio Robin 
Radio Koper

* * *

ARHIV: 
Flores Musicae 2020
Flores Musicae 2019

Flores Musicae 2018

Flores Musicae 2017

Dnevi stare glasbe 2016

Dnevi stare glasbe 2015
Dnevi stare glasbe 2014
Dnevi stare glasbe 2013
Dnevi stare glasbe 2012

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy