Otroške likovne ustvarjalnice 2018-19

V Mestni galeriji Nova Gorica že vrsto let skrbimo za populariziranje vizualne umetnosti tudi med otroki in mladimi s skrbno izbranim pedagoškim programom. Ob aktualnih razstavah organmiziramo vodene oglede in delavnice za predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko populacijo. Namen pedagoško-galerijskih dejavnosti je učence naučiti opazovanja in približati galerijo kot prostor, kjer je predstavljena umetnost. Poleg tega pa otroci vseh starostnih stopenj pod vodstvom domačih likovnih umetnikov na brezplačnih ustvarjalnicah razvijajo svojo ustvarjalnost, estetsko zaznavanje, komunikacijo, ročne spretnosti in spodbujajo domišljijo. Zadovoljstvo otrok in njihovih mentorjev nas utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti. To je za nas velika vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje nadaljujemo to pomembno poslanstvo, ki udeležence doživljajsko obogati in ob strokovnem vodstvu pomaga pri razvijanju likovne govorice. 

Otroške likovne ustvarjalnice v sezoni 2018/19

  • 8. do 19. oktober 2018 

Anja Kranjc: Risanje z ogljem

Risanje z ogljem je zelo enostavno osvojiti. Oglje ima široko tonsko lestvico, hitro se briše, zato je nepogrešljiv material pri delu na velikem formatu, ter je priljubljeno za risanje krokijev in skiciranje. Z ogljem lahko rišemo na papirju, kartonu in na drugih risalnih površinah. Poznamo dva načina risanja z ogljem: prvi je podoben delu s svinčnikom, torej z linijo, drugi pa je risba, ki se oblikuje s tonom, torej sence in ozadje se nanašajo s široko stranjo oglja.

Oglje se ne obdrži na risalni površini, zato ga je potrebno pravočasno fiksirati. Fiksiranje oglja je bilo izumljeno v Italiji v 15 stoletju. Najprej so papir premazali s klejem, nato so na suho površino nanašali risbo. Ko je bila risba končana, so jo dali nad vodno paro. S tem je bilo oglje fiksirano. Sedaj lahko v trgovinah z slikarskim materialom enostavno kupimo sprej za fiksiranje ali še bolj enostavno, kar lak za lase.

Otroci bodo tako na tokratnih ustvarjalnicah potrebovali le oglje in risalne liste. Za ostalo bomo poskrbeli v Kulturnem domu Nova Gorica.

  • 18. do 22. februar 2019

Ana Maraž: Ilustracija

Mestna galerija Nova Gorica vas v februarju vabi na otroške likovne ustvarjalnice, ki jih bo vodila umetnica Ana Maraž. Otroci bodo spoznavali risbo in ilustracijo. Rabijo risalne liste, časopisni papir, lepilo, škarje in oglje.

  • 18. do 27. marec 2019

Anja Kranjc: Spoznavanje modernega slikarstva

Mestna galerija Nova Gorica vas ob kuratorski razstavi Andreja Medveda v marcu vabi na otroške likovne ustvarjalnice, ki jih bo vodila umetnica Anja Kranjc. Otroci bodo spoznavali moderno slikarstvo in poskusili poustvariti Van Goghovo Zvezdno noč. Potrebovali bodo risalne liste, tempere in zaščitno obleko.

  • 15. do 25. april 2019

Petra Doljak: Od odpadka do modnega dodatka

V otroških delavnicah RE.DO, ki jih bo vodila Petra Doljak, oblikovalka ponovne uporabe, geografinja, okoljevarstvenica in krasoslovka, bodo otroci raziskovali neskončne možnosti ponovne uporabe, se učili različnih ročnih spretnosti in uporabe orodji, spoznavali vrste odpadkov ter ustvarjalno in uporabno razmišljali. Otroci so radovedni, neobremenjeni, pogumni, ustvarjalni in vidijo možnosti, ki se odraslim že skrivajo. Ne potrebujejo dragih in kompleksnih igrač za kvalitetno preživljanje časa ... potrebujejo le nekaj osnovnih pripomočkov (npr. škarje, barve in lepilo) in ustrezno vodeno znanje. Kar ustvarijo je vedno znova edinstveno, uporabno in na trenutke presenetljivo. Ko otrokom ponudimo možnost ustvarjanja iz ponovne uporabe, jih privadimo na delovanje, ki temelji na raziskovanju okolja - razpoložljivih sredstev, kreativnega razmišljanja glede možnosti uporabe le teh sredstev in razvoj ustvarjalnosti, ko posledično to kar ima na razpolago, pretvori v kar si želi ali potrebuje.
Torej delavnica ponovne uporabe RE.DO je namenjena najmlajšim ... saj na mladih svet stoji in izjemno uporabna za starejše!

  • 20. do 31. maj 2019

Anja Kranjc: Ustvarjanje v glini

Umetnica Anja Kranjc bo mlade udeležence popeljala v čarobni svet gline. Glina je namreč material, ki nosi v sebi neskončne možnosti ustvarjanja. Je najprimernejši gnetljiv material za kiparjenje, saj jo lahko dodajamo ali odvzemamo. Kaj bo izpod otroških prstkov nastalo, si boste lahko ogledali v naši galeriji.

Informacije o otroških likovnih ustvarjalnicah: 

Mateja Poljšak Furlan 

T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija(at)kulturnidom-ng.si 

Arhiv ustvarjalnic:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy