Otroške likovne ustvarjalnice 2019-20

Delavnica
V Mestni galeriji Nova Gorica že vrsto let skrbimo za populariziranje vizualne umetnosti tudi med otroki in mladimi s skrbno izbranim pedagoškim programom. Ob aktualnih razstavah organmiziramo vodene oglede in delavnice za predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko populacijo. Namen pedagoško-galerijskih dejavnosti je učence naučiti opazovanja in približati galerijo kot prostor, kjer je predstavljena umetnost. Poleg tega pa otroci vseh starostnih stopenj pod vodstvom domačih likovnih umetnikov na brezplačnih ustvarjalnicah razvijajo svojo ustvarjalnost, estetsko zaznavanje, komunikacijo, ročne spretnosti in spodbujajo domišljijo. Zadovoljstvo otrok in njihovih mentorjev nas utrjuje v prepričanju, da smo na pravi poti. To je za nas velika vzpodbuda in zaveza, da tudi v prihodnje nadaljujemo to pomembno poslanstvo, ki udeležence doživljajsko obogati in ob strokovnem vodstvu pomaga pri razvijanju likovne govorice. 

Otroške likovne ustvarjalnice v sezoni 2019/20

  • 7. do 18. oktober 2019 (delavnice ob Tedenu otroka)

Anja Kranjc: Ročno tkanje

Ročno tkanje je prastara dejavnost, kar dokazuje zgodovina antičnih narodov, ki priča o njeni prisotnosti že v pradavnih časih. Tudi iz srednjega veka imamo ohranjenih nešteto preprog in gobelinov za dekorativne namene in uporabne svilene in bombažne tkanine. Princip tkanja se do danes ni bistveno spremenil, se je pa nekoliko spreminjalo samo orodje za izdelavo, to so tako imenovane statve.

Otroci bodo pod vodstvom Anje Kranjc spoznavali osnove tkanja. Na kartonaste okvire si bodo sami napeljali osnovne niti in tkali s pripravljenim votkom. Pri tem bodo uporabljali različne materiale, saj je zahtevnost tkanja odvisna od debeline votkovne niti. Cilj delavnice je, da otroci spoznajo princip nastajanja tkanine in ob tem razvijajo še ročne spretnosti.

Otroci potrebujejo: škarjice, vsak svojo čvrsto škatlo za čevlje, ki bo služila za statve škatla za čevlje, pisane volnene niti (tanjše kot so, zahtevnejše in dolgotrajnejše je tkanje), večje varnostne zaponke, svinčnik

  • 9. do 20. december 2019

Anja Kranjc: Izdelovanje prazničnih voščilnic in okraskov

Decembrski praznični čas bo v znamenju voščilnic in okraskov tudi v Mestni galeriji Nova Gorica. Otroci potrebujejo le svinčnike, barvice, vrtčevske skupine lahko flomastre, risalne liste, predvsem pa veliko dobre volje ter željo po ustvarjanju.

  • 13. do 31. januar 2020

Anja Kranjc: Kolaž

Na januarskih likovnih ustvarjalnicah bodo otroci pod vodstvom umetnice Anje Kranjc spoznavali in ustvarjali v tehniki kolaža. Na delavnici spodbujamo ustvarjalnost in svobodno izražanje otrok.
Otroci potrebujejo: škarjice, svinčnik, izrezke fotografij iz revij in časopisov, risalni papir, lepilo


Informacije o otroških likovnih ustvarjalnicah: 

Mateja Poljšak Furlan 

T: 05 335 40 15
E: mestnagalerija(at)kulturnidom-ng.si 

Arhiv ustvarjalnic:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy