Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

04 IMG 6633 Foto Matej Vidmar

Z željo, da bi sodobno umetnost približali čim širšemu krogu obiskovalcev, v Mestni galeriji Nova Gorica poleg bogatega razstavnega programa ter razvejanega pedagoškega programa z ustvarjalnicami za otroke in javnimi vodstvi po razstavah pripravljamo različna strokovna predavanja na temo sodobnih umetniških praks in predstavitve aktualnih umetniških projektov v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo.

Vsi ti dogodki povezujejo različne generacije in izobraževalne institucije, s čimer si prizadevamo, da bi bila naša galerija prostor iskanja, odkrivanja in sprejemanja različnih pristopov v sodobni vizualni umetnosti.

  • 9. oktober 2019 ob 19.00
    Mestna galerija Nova Gorica

Predstavitev umetnika Wilhelma Heiligerja in javno vodstvo po razstavi Meditacija in fotografija
Na prvem soočanju s sodobno vizualno umetnostjo bomo podrobneje predstavili njenega avtorja, uveljavljenega fotografa in grafika Wilhelma Heiligerja, ki nas bo po razstavi tudi popeljal. Pri koncipiranju fotografskih kompozicij, ki so izrazito slikarske, Heiliger povečini uporablja arhitekturne elemente. Njegovo pozornost pritegnejo zlasti detajli, kot so barvne geometrijske strukture na pročeljih stavb in domiselni izrezi sten kakor tudi kamnite površine z nenavadnimi teksturami in patino časa, na katerih so vidni različni sledovi naravnih sprememb. V Novi Gorici razstavljena dela so predvsem fotografije iz cikla geometrijskih abstrakcij, v katerih prepoznamo umetnika kot zagovornika barve in iskalca absolutne forme, ki mu je fotografiranje posvečen ritual, nekakšna iniciacija v še neodkrite čutno-mentalne prostore.

  • 26. februar 2020 ob 19.00
    Mestna galerija Nova Gorica

Vesna Bukovec: Živele!, O razstavnem projektu ob 25. obletnici festivala Mesto žensk
Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

Arhiv Soočanj:

 

Kulturni dom Nova Gorica,
Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica
T: + 386 5 335 40 10

Kulturni dom Nova Gorica je član
Art kino mreža Slovenije Europa Cinemas KUDUS
 
Občina Ministrstvo za kulturo Radio Koper Radio Robin Hit US embassy